fallback

Преглед на печата за 5 юни

07:53 | 05.06.14 г.

Лекари отказват да ги командироват в "Спешна помощ" В. Сега

Напрежението от "Спешната помощ" започна да се пренася и в големите столични болници. Причината е решението на здравното министерство да подпомогне работата на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като командирова за един месец лекари и медицински сестри от други лечебни заведения в столицата. Още в деня, в който от МЗ поискаха оставката на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, министър Таня Андреева съобщи, че ще има екипи от големите болници в София - Военна, Окръжна и "Пирогов", които ще обслужват спешните случаи.

БСП я тегли към партиен кабинет, за да не е заложница на ДПС В. Сега

БСП разиграва три сценария за увеличаване "тежестта" на партията в управлението и засилване ролята й на мандатоносител, научи "Сега". Целта и на трите варианта е привържениците на социалистите да останат с впечатление, че партията не е толкова зависима от ДПС. Първият е социалистите да поискат от коалиционния си партньор ДПС в предстоящите преговори за промени в МС повече министри, излъчени от левицата. Те ще заемат местата на експертите в правителството, които не са от квотата на движението.

Облекченията за продажби от малки ферми се оказаха частични В. Капитал Daily

Обещаната порция промени в наредбата за директни продажби на фермерска продукция на крайни потребители вече е факт, но от бранша не очакват това да доведе до разцвет на този тип бизнес. Накратко земеделското министерство разрешава на малките фермери да продават повече, но не и цялата си продукция на крайни клиенти, както и в повече, но все пак ограничен брой градове. Въвежда се възможност за използването на мобилни мандри и хладилни витрини, каквито досега не бяха позволени. Все още обаче промените не предвиждат смекчаването на регистрационните режими и санитарни изисквания за малките производители, за каквото настояват всъщност от бранша.

Глоби за офшорките с ниви у нас В. Стандарт

Офшорките, които притежават ниви в страната, трябва да ги продадат до края на годината. Ако не го направят, ще плащат солени глоби. Още на 2 януари 2015 г. ще бъдат санкционирани с по 100 лв. за всеки декар притежавана земя. Ако три месеца по-късно все още са собственици на ниви у нас, ще отнесат нова глоба от по 300 лв. на декар. Ако и това не ги накара да се разделят със земята си, ще плащат по 300 лв. санкции на всеки три месеца, докато не продадат имотите. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети на първо четене в земеделската комисия на парламента.

Пробиваме с биовино по рецепта на траките В. Стандарт

Шансът на балканските изби, а в частност и на българските производители, е да предложат вино по традиционна рецепта от местни сортове. Търсенето на подобни продукти е все по-голямо в световен мащаб. Това каза Константинос Лазаракис, титулуван познавач на вината и председател на състезателната част на третия Балкански винен конкурс и фестивал, който ще се проведе от 5 до 8 юни в "Гранд Хотел София". Според Лазаракис нямаме шанс да пробием сред почитателите на австралийско шардоне например, но можем да пленим любителите на нетрадиционните вкусове, които търсят нещо типично и екзотично. Такива са маврудът, гъмзата и други местни сортове. Друга ниша, в която можем да се настаним, са биовината и напитките, създадени по традиционен метод - с обработка на лозята с животни, мачкане на гроздето на ръка, без добавяне на изкуствени вещества, каза още Лазаракис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 07.09.22 г.
fallback