fallback

Преглед на печата за 20 май

07:51 | 20.05.14 г.

Прокуратурата опитала да разследва президента за държавно предателство В. Капитал Daily

Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев, научи "Капитал" от източници от дипломатическия корпус в София. Проверката, която е започнала по сигнал на Николай Бареков, е била възложена на ДАНС, а лично председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.  Според конституцията държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван. Това прави поведението на градските прокурори, които са разпоредили проверката, абсолютно необяснимо. Предварителната преписката в крайна сметка е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Бареков и АБВ отчитат най-много дарения за изборите В. Сега

Любопитни данни излизат от регистъра на Сметната палата за дарителите на партиите и коалициите за евровота. От справката става ясно, че "България без цензура" е рекордьор по получени дарения, но парите не покриват и половината от разходите, направени в кампанията досега. Според регистъра на Сметната палата дарителите на ББЦ са 16. Повечето са внесли по сметките на коалицията максималната сума от 10 хил. лв., позволени от закона. Новият политик е декларирал малко над 113 хил. лв. от дарения.  С ББЦ може да си съперничи само АБВ на Георги Първанов с почти същата сума, но от 240 дарители, чиято най-сериозна вноска не надхвърля 1000 лв.

Цифровизацията уверено върви към фалит В. Сега

Провалът на цифровизацията става все по-очевиден. След като преди седмици бТВ поиска да свали две от програмите си от безплатния цифров ефир по финансови причини, сега "Фърст Диджитъл", собственик на мултиплекса, който излъчва каналите на БНТ, предлага да бъде спасен чрез национализация. В писмо становище до Органа по цифровизацията към Министерството на съобщенията компанията лансира идеята да продаде мултиплекса на държавната БНТ, разкри вестник "Капитал". Тъй като е всеизвестно, че БНТ се издържа от данъкоплатците и няма излишни милиони, очевидно очакването е бюджетът да финансира изкупуването. От "Фърст Диджитъл" се оплакват, че таксите, които събират от обществената телевизия, дори не покриват разходите им. Другият мултиплекс оператор - "НУРТС Диджитъл", лансира вариант собствениците на телевизии да бъдат поканени да станат акционери в мултиплексите.

Пак лесна тройка на матурите В. Стандарт Тройката на матурите и тази година може да се изкарва лесно. Въпреки че преди време просветният министър Анелия Клисарова намекна, че скалата на изпита ще се вдигне, вчера тя посочи, че най-вероятно "тройката ще остане както досега". Целта била да бъде съизмерима с досегашните резултати от изпитите. "Нека да изчакаме деня на изпита, когато всичко ще стане ясно", помоли тя. Клисарова посочи още, че не иска да предизвиква стрес в системата и затова при определянето на скалата екипът й ще вземе под внимание резултатите на матурите в последните шест години.

Авария затвори за посещения остров „Св. Анастасия” В. Новинар

Началото на туристическия сезон на остров „Света Анастасия” започна с фал само няколко дни след официалния му старт. Голяма авария в електропреносната мрежа на острова го остави затворен за посетители в понеделник и вторник. Всички курсове на корабчето, което вози туристите от и до острова бяха отменени. Още от неделя екипите на ЕВН работят по отстраняването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
fallback