fallback

Държавата ще подпомага финансово затруднени общини

Общините могат да поискат помощ, ако отговарят на определени критерии, нямат финансови корекции по европроекти и се ангажират с мерки за приходите и дълговете

11:08 | 07.05.14 г.

Финансово затруднени общини ще могат да кандидатстват за държавна помощ, ако отговорят на определени условия и поемат ангажимент да повишат събираемостта на приходите, както и мерки за намаление и изплащане на просрочените задължения и график за обслужването на дълговете.

Това е предвидено в проектонаредба за реда и критериите за предоставяне на средства на затруднени финансово общини, която е публикувана за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища по предложението могат да се изпращат до 13 май.

За финансова помощ могат да кандидатстват общини, които отчитат отрицателен нетен оперативен остатък през последните две финансови години. Нетният оперативен остатък се определя като от собствените приходи с постоянен характер и изравнителната субсидия и другите трансфери се извадят просрочените задължения за текущи разходи и текущите разходи за местни дейности.

Друг критерий е т. нар. коефициент на покритие, който се определя като съотношение между текущите разходи за местни дейности и просрочените задължения към собствените приходи с постоянен характер и изравнителната субсидия и другите трансфери за съответната община. Коефициентът на покритие трябва да е по-малък от единица.

За подпомагане могат да кандидатстват и общините с безработица над средното ниво за страната, според данните на националната статистика за 2013 г.

Друг критерий е съотношението между собствените приходи на жител и просрочените задължения на жител, което трябва да е по-малко от 10. Отчита се и делът на собствените преходи спрямо общите постъпления за последната финансова година – този дял трябва да е по-малък от 30 на сто. В общите постъпления се включват и безлихвените заеми.

Общините трябва да отговарят на поне три от посочените критерии, за да кандидатстват за подпомагане пред министъра на финансите, предвиждат текстовете на проектонаредбата. Няма да се подпомагат обаче общини, които са претърпели финансови корекции по проекти, изпълнявани с европейски средства.

Кметовете, които подават искане за предоставяне на помощ, задължително трябва да предоставят оценка на финансовото състояние на общината, мерки за приоритизиране и оптимизация на разходите, за повишаване на събираемостта на приходите и за намаление на просрочените задължения, както и график за обслужването на задълженията. Отделно се изисква и кметовете да обосноват очакваните резултати, които ще постигнат с предоставената помощ. На всяко тримесечие кметовете ще трябва да отчитат и изпълнението на бюджета на общините.

Размерът на помощта ще се определя на базата на финансовото състояние на общината, дълговете и очакваните резултати, предвижда се в проектонаредбата.

Искания за допълнително подпомагане на затруднени общини могат да се подават до 7 дни от влизането в сила на наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 11.09.22 г.
fallback