fallback

Преглед на печата за 7 май

07:48 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Взаимните фондове отново стават атрактивни В. Капитал Daily

Ниските лихви по депозитите и възстановяването на финансовите пазари направиха взаимните фондове отново атрактивни. Данни на индустрията и "Кaпитал Daily" показват, че активите йм в България вече надхвърлят 1.2 млрд. лв., докато по време на най-тежките моменти от кризата бяха наполовина. Най-голяма е динамиката при схемите, предлагани от банките, където има преливане на клиенти от депозитни към инвестиционни продукти. Сред причините за възобновения интерес към фондовете е постигнатата от тях доходност, като в много случаи тя надвишава в пъти тази от депозитите.

Ковачки оставя БДЖ без товари В. Стандарт

Христо Ковачки загърбва БДЖ. Бизнесменът вече е подал заявление за издаване на лиценз за жп превозвач на товари, както "Стандарт" прогнозира още през февруари. Документите са внесени на 20 март в ИА "Железопътна администрация" (ИАЖА) от фирмата "ТБД - Товарни превози" ЕАД. Дружеството е регистрирано през януари, а като негов собственик фигурира Димитър Петков Малаков, приближен на Ковачки. В ИАЖА е назначена комисия, която ще изготви становище по заявлението до средата на юни. Дори да бъде поискана допълнителна информация, дружеството ще получи лиценз за жп превозвач до средата на септември, твърдят жп експерти. Ковачки притежава солиден парк от товарни вагони, пет от които дерайлираха в края на март на гара Тодор Каблешков и блокираха движението на влаковете между София и Пловдив. Бизнесменът е основен товародател на "БДЖ - Товарни превози". Той е собственик на няколко мини, сред които "Бобов дол", "Бели брег", "Чукурово" и др., а превозите на въглища от тях за тецовете му формират около 1/4 от приходите на "БДЖ - Товарни превози".

Турски хотелиери влагат милиони у нас В. Стандарт

Една от най-големите турски хотелски вериги "Алкочлар" ще инвистира милиони левове в туризма ни през следващите години. Първата инвестиция на бизнесмените от южната ни съседка е наемане за дългогодишно управление на четиризвездния "Гранд хотел Мургавец" в Пампорово. Сградата, която ще остане собственост на веригата "Шаролопов хотелс". Вярваме, че през следващите 10 години България ще е един от туристическите хитове на Балканите, затова през следващите 3 години ще инвестираме тук, обясни собственикът на турската верига с 66-годишна история Ендер Алкочлар.  Търсим и други хотели, в които да инвестираме - както в зимните ви курорти като Банско и Боровец, така и по морето - в Слънчев бряг и района, обясни Алкочлар.

Неслучайни бизнесмени са купили скъпи коли с пари от селската програма В. Сега

Неслучайни бизнесмени са взели пари за закупуване на луксозни автомобили по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Одобрение за скандалния разход от 3.3 млн. лв. са получили 15 фирми. В повечето случаи те са собственост на свързани с политиката лица. Похарчените за скъпи джипове и коли суми, които би следвало да се инвестират в развитие на микропредприятия или неземеделски дейности в селата, няма да бъдат признати като разход от ЕС и ще останат за сметка на държавния бюджет.

Младежите и хората над 50 г. ще имат по-лесен достъп до европарите В. Сега

Младежите до 29 г. и хората над 50 г., които започват свой собствен бизнес, ще бъдат подпомагани приоритетно при кандидатстването им за европари. Бонус точки при оценката на проектите ще получават и жените предприемачи, както и хората с увреждания. Това е записано в проекта на новата програма "Иновации и конкурентоспособност", с която "Сега" разполага. Малките проекти с праг на съфинансиране до 50 000 евро ще минават опростена процедура по оценка, изпълнение и отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
fallback