fallback

Преглед на печата за 29 април

07:50 | 29.04.14 г.

Фермерите ще са малко по-близо до клиента В. Капитал Daily

Земеделското министерство е почти готово с промените в правилата, по които малките производители могат да продават директно на клиенти месо и млечни продукти. Две са основните поправки, които леко облекчават режима: първо, ще може да се продава и в съседна област, а не само в района на производството. И, второ, двойно се вдига процентът на разрешеното за продажба количество. Макар че идеите са в правилна посока, новите текстове не изглежда да решават някои от най-сериозните проблеми при този тип бизнес, свързани най-вече с покриването на различни, често формални изисквания за хигиенни условия и др.

Изборът на строител на обект от "София тех парк" е отменен В. Капитал Daily

След като преди месец държавното дружество "София тех парк" избра обединението "Соф тех парк", съставено от "Адванс 2002" и "Нивел", за изграждане на бизнес инкубатор, предназначен за компании и екипи от ИТ сектора, сега Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени това решение. Причината е, че държавното дружество не е спазило заявената от него методика за оценяване на офертите и е издало незаконосъобразно класиране на участниците. Също така в протокола на оценителната комисия липсва информация за извършен сравнителен анализ и съпоставка на офертите на  участниците, което изрично е предвидено в условията на търга. Антимонополният орган връща процедурата до етап на разглеждане на документите на участниците за съответствие с критериите за подбор.

Прокуратурата се прицели в шефа на кабинета на Орешарски В. Сега

Прокуратурата се готви да повдигне обвинения на Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, съобщиха неофициално оттам вчера. По същото разследване вчера бяха обвинени председателите на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов и на Военноапелативния съд - полк. Петър Петков. Те получиха обвинения за длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на средства от ЕС по случай от 2009 г. Уличени са, че преправили документи с фалшиви дати, за да оправдаят липсата на обществена поръчка по проект за 733 хил. лв. за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Искат ново трасе за “Хемус” В. Стандарт

Трасето на магистрала "Хемус" да бъде променено, за да бъде икономически по-изгодно и да свърже страната ни с основните европейски коридори. За това настояват от пътния, строителния и инженерния бранш. Според експертите страната ни спешно трябва да преразгледа транспортната си стратегия. Магистралният пръстен у нас е планиран по времето на желязната завеса, когато основните трасета са били планирани предимно за вътрешна употреба и никой не е гледал на Запад. Това обясни проф. Николай Михайлов от катедра "Пътища" на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Стягат протести заради внос на гръцки зарзават В. Стандарт

Зеленчукопроизводители от Пиринския край отново готвят протести заради неконтролиран внос на некачествени зеленчуци от Гърция. Те се оплакват, че пазарите и тържищата са залети с бракувани домати и краставици, които подбиват цените на родната продукция. "Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на тази тенденция, българските производители ще фалират", заяви Георги Кафтанов, председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той и колегите му смятат, че има ромска мафия, която внася некачествена стока от тържището в Солун и я пласира на борсите в Югозападна България.

91 на сто от студентите са в риск от експлоатация В. Новинар

91 на сто от българските студенти са в риск от трудова експлоатация, ако решат да заминат на лятна бригада в чужбина. Това сочи представително проучване на фондация „Кампания А21, проведено сред студенти от 7 университетски града в страната. От организацията са се представили за фирма, която предлага временна работа извън страната, като задали заблуждаващи въпроси на младите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 06.09.22 г.
fallback