fallback

Преглед на печата за 22 април

07:49 | 22.04.14 г.

Корабостроителницата в Бургас вече е собственост на ПИБ В. Капитал Daily

Първа инвестиционна банка (ПИБ) придоби основните производствени активи на "Бургаски корабостроителници" в търг за 47.5 млн. лв. Това обяви пред "Капитал Daily" съдебният изпълнител Таня Маджарова, която организира процедурата по искане на банката. Финансовата институция е основен кредитор на предприятието, към което претенции имат десетки фирми и работници. Нейният иск е за невърнати кредити от 30 млн. евро по данни на съдебния изпълнител. Със сделката корабостроителницата, която беше приватизирана от фирми от групата на Васил Божков, вече директно преминава към кредитора си.

България изостава по растеж и от държавите в Централна и Източна Европа В. Сега

По-голямата част от страните в Централна и Източна Европа печелят от възстановяването на развитите икономики и ще отбележат сериозен икономически растеж през 2014 г. Перспективите са най-добри пред Латвия, Литва и Полша. България обаче остава далеч назад след лидерите в тази класация и не успява да се възползва от оживлението в ЕС. От 11 изследвани държави тя се нарежда на 9-о място по прогноза за растеж. След нея са само Словения и Хърватия. Освен това през миналата година страната ни е регистрирала и най-голям ръст в броя на изпадналите в несъстоятелност фирми.

За 3 месеца са събрани 22,8 милиона лева от такса "слънце" В. Сега

Точно 22,8 милиона лева са събрани от въведената в началото на тази година такса от 20% върху приходите на вятърните и фотоволтаичните централи, показва справка на "Сега". Електроразпределителните дружества събират от производителите парите от така наречената такса "слънце" всеки месец, но ги превеждат по сметка към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на всеки три месеца. Така за периода от януари до март от ЧЕЗ са превели 3,5 милиона лева, от ЕВН – 11,7 милиона лева, а от "Енерго -Про" са внесли около 7,6 милиона лева. Според разчетите на ДКЕВР при въвеждането на таксата се очакваше постъпленията от нея за цялата година да бъдат 150 милиона лева.

Пълна проверка в митниците В. Стандарт

Пълна проверка в митниците ще прави новият шеф на агенцията Павел Тонев. Гледаме под лупа обществените поръчки от 2009 насам, съобщи той в интервю за "Стандарт". Ще бъдат проверени и всички назначения от времето на Ваньо Танов. Още 3 мобилни рентгена ще бъдат закупени, заяви още Тонев. С тях скенерите по границите ни ще станат 16. За първи път митниците ще въведат "Биг Брадър" и на браздата с Македония. От месец действат и "хвърковати чети" - мобилни екипи от гранични и икономически полицаи заедно с митничари. "Имаме рязък скок, измерван в пъти, в разкриваемостта на контрабанда с цигари, дрога и алкохол", заключи Павел Тонев.

50% бонус за изрядни длъжници В. Стандарт

50% бонус да получават изрядните длъжници. Това ще предложат юристи от БСП като поправка в Закона за частните съдебни изпълнители. Тяхната идея е лоялните длъжници да плащат само 50% от таксата на съдебните изпълнители, ако платят всичките си задължения в посочения срок. "Така и длъжниците ще бъдат стимулирани, а и съдия-изпълнителите ще получават повече от плащанията към тях в срок", обясниха червени юристи.  Преди месец депутатът от БСП Страхил Ангелов направи още предложения в закона. Според внесените текстове сборът на всички такси, които начисляват частните съдебни изпълнители, няма да може да надхвърля 50% от размера на просрочения дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
fallback