fallback

Преглед на печата за 14 април

07:56 | 14.04.14 г. 1

Европарламентът маха от дрехи и обувки "Произведено в ЕС" В. Сега

Обувки, чанти, дрехи, бижута и други стоки ще трябва да носят етикет, който да указва точно от коя държава членка е производителят, ако искат да се продават на пазара на ЕС. Гласуването на това предложение е предвидено в дневния ред на Европейския парламент за 15 април. То на практика означава, че от тези потребителските стоки ще отпадне надписът Made in EU ("Произведено в ЕС"), който бе въведен като своеобразен знак за качество.

Проектите за центъра на София може да останат само на хартия В. Сега

Конкурсът за нова визия на центъра на столицата, който приключи в края на януари, може да претърпи пълен провал, а проектите да останат само "рисунки". Такова опасение изрази пред "Сега" главният архитект на София Петър Диков. Авангардните предложения бяха подложени на остри критики както от специалисти, така и от жителите на града. В момента някои от участниците обжалват класираните проекти пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Предполагам, че комисията ще реши в наша полза, но след това може да се обжалва и в съда, което означава, че отиваме към още една година протакане", обясни Диков.

Безработните в София вземат двойно повече от тези в Разград В. Сега

Безработните в столицата получават със 178 лв. повече, или почти двойно, в сравнение с тези в Разградско, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). София изпреварва значително останалите области и е единственото място, където средното обезщетение за безработица е по-високо от минималната заплата - 388 лв. на месец за миналата година. Обезщетенията в Разградско са най-ниски за страната - средно по 209.53 лв. на месец. В съседната област Търговище средната месечна сума е само с 3 лева повече. В дъното е и Пазарджик - с 217.15 лв. средно обезщетение.

Българското звено на Luxoft вече работи по първите си проекти В. Капитал Daily

От началото на новата година две софтуерни компании, започнали дейността си в Източна Европа обявиха, че ще откриват свои развойни звена в България. Това са международната Luxoft (започнала дейността си в Русия) и украинската SoftServe. Първата вече отвори свой офис в София, а втората ще завърши центъра си към края на второто тримесечие на годината. Навлизането им на българския пазар повдигна опасения сред софтуерната индустрия в страната, че новодошлите ще се опитат да привлекат специалисти от други компании, което предвид сигналите за дефицит на кадри в сектора не се приема много равнодушно.

Хлебари: Бойкот на веригите В. Стандарт

Хлебари обявяват бойкот на големите вериги. Те отказват да дават стоката си заради непосилните условия. "От хипермаркетите ни искат до 40% отстъпки, а ние работим за 5-10% печалба", обясни Димитър Людиев от Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите. В Бургас фурните вече дават стоката си само на кварталните бакалии или продават в собствени магазини. Техни колеги в Кърджали се оплакаха, че оборотът им е паднал до 70 на сто заради дъмпинга на веригите. Междувременно депутатите също подхващат хипермаркетите. В парламента на първо четене утре влизат промените в закона за защита на конкуренцията. Според тях се въвежда понятието "значителна пазарна сила", което няма да позволява на търговските вериги да диктуват условията и цените на доставчиците.

Отварят плажовете след Великден В. Стандарт

Плажовете край морето ще приемат първите си посетители след Великден. "Ако времето позволи, в края на април ще бъде открит новият летен сезон по централните варненски плажове". Това съобщи Андрей Василев, търговски пълномощник на концесионера "Лазурен бряг 91", пред Дарик радио. В момента пясъкът се почиства и заравнява, след което ще започне разполагането на шезлонги и чадъри. После ще бъдат поставени  медицински и спасителни пунктове. Водят се преговори за поредна атракция на плажа. Тя ще бъде водна и ще се разположи в района на Първа буна. Какво точно ще представлява обаче все още се пази в тайна. Цените на чадъри и шезлонги няма да бъдат повишавани, увери Василев. И през тази година свободните площи за плажуващи ще бъдат 50 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
fallback