fallback

Ще се справим ли с усвояването на европейските пари от стария програмен период?

Заради проблеми с обществените поръчки може да не успеем да усвоим около 1 млрд. евро, прогнозира експерт

11:00 | 11.04.14 г. 1

Около 1 млрд. евро от европейските пари за стария програмен период, който приключи в края на 2013 г., може да не бъдат усвоени заради проблеми с обществените обществени поръчки. Това прогнозира Димитър Манов, управител на агенция за финансови консултации, пред Йоанна Николова в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air.

В следващите 6 месеца ще стане ясно дали ще успеем да усвоим всички европейски средства, заяви експертът. По негови думи, ако не успеем, България ще трябва да ги върне от държавния бюджет.

България трябва да усвои около 3 млрд. евро европейски пари от стария програмен период до края на 2015 г. (правилото n+2). До момента сертифицираните разходи са малко над половината от бюджета на програмите за предишния програмен период, съобщи преди дни вицепремиерът Зинаида Златанова.

„Нарушенията са свързани най-вече с недопускане на конкуренция при обществените поръчки. Създаване на условия, при които част от добросъвестните кандидати не биха могли да участват равнопоставено при конкуренцията. Има много същиннски и реални нарушения, които не са отчетени точно като злоупотреби. Те са на фазата на проектиране. Най-големите проблеми идват от грешки и несинхронизиране на етапите при изпълнието на обществените поръчки", коментира експертът.

По думите му трябва да създадем ефективни механизми за регулация, за да избегнем възможността за загуба на европейски пари,.

„Шансът за негативно развитие при новия програмен период е минимален, защото администрацията се учи бързо”, коментира Манов.

„Регулациите, създадени от ЕС през новия програмен период, са доста по-структурирани”, посочи още експертът. „Вече има информация за добри и лоши практики. Намален е шансът за грешки. Има рискове само при изпълнението”, заключи той.

Това, с което България може да се похвали, е че имаме много проекти, които са реализирани с по-малко средства, отколкото другите страни-членки. При някои проекти имаме повече иновации и повече наети лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 05.09.22 г.
fallback