fallback

Преглед на печата за 9 април

07:48 | 09.04.14 г.

“Южен поток” няма да завива към Крим В. Стандарт

Трасето на морската част на газопровода "Южен поток" няма да бъде променяно. Това заяви говорителят на компанията "Южен поток Транспорт", която ще изгражда тръбата между двата бряга на Черно море, Яспер Янсен. Преди няколко дни в европейски медии се появиха слухове, че трасето ще бъде променено поради присъединяването на Крим към Руската федерация и дори може да заобиколи България. "Категорично такова нещо няма, а и то реално не е възможно", заяви Янсен. Той допълни, че дори не са правени проучвания за различен от досега известния маршрут. Янсен поясни, че това буквално би означавало проектът да започне отначало. "Това са общо 16 хил. км тръби. Освен това "Южен поток Транспорт" вече сключи договори с доставчиците на материалите за първите две от общо четирите успоредни тръбопровода, които ще свържат руския град Анапа с българския бряг край Варна по дъното на Черно море.

Ковачки пак в играта за Общинска банка В. Стандарт

Битката на Столична община за Общинска банка не е приключила. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Делото, заведено от акционери, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, се връща на първа инстанция. Петчленният състав на Върховния административен съд е разпоредил то да се гледа отново от тричленен състав заради процесуални забележки. "Не сме наясно с мотивите, смятахме, че всичко е приключило", каза Герджиков. Новото дело е насрочено за 21 май. Бизнесменът Христо Ковачки оспорва от 2012 г. решението на БНБ, с което неговите фирми акционери бяха лишени от право на глас в общото събрание. Това позволи на Столична община да си върне контрола в банката, а по-късно да вдигне капитала й и така да увеличи дела си. В момента той е 67%.

Людмил Стойков купува хотел "Родина" В. Капитал  Daily

След три неуспешни опита за продажба столичният хотел "Родина" скоро ще има нов собственик. По непотвърдена информация купувач е Людмил Стойков, който притежава също ваканционното селище "Дюни" и други имоти в страната. Той е подал оферта в четвъртата поред процедура за публична продажба на хотела, организирана от частния съдебен изпълител Георги Дичев заради непогасени задължения към ОББ. Самият Дичев потвърди, че до изтичането на крайния срок в понеделник вечерта за хотела са внесени две наддавателни предложения. Отказа обаче информация за имената на кандидатите и предложената цена. Според източници на "Капитал" Людмил Стойков е избран за купувач на хотел "Родина" с оферта от 25 млн. лв.

Съдът на ЕС реже достъпа на МВР до мейли и телефонни разпечатки В. Сега

МВР и специалните служби няма да могат да ровят в интернет кореспонденцията и в телефонните разпечатки на гражданите за година назад. Това е практическият резултат, след като Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна евродирективата за съхраняване на данни, която позволява на властите достъп до интернет и телефонния трафик на гражданите с цел предотвратяване или разкриване на тежки престъпления. Въз основа на директивата през 2010 г. в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) беше вменено задължение на интернет доставчиците и мобилните оператори да пазят по една година, а в някои случаи дори по година и половина, базата данни с това кой с кого е говорил в интернет или по телефон.

България е предпоследна по разходи за образование в Европа В. Сега

България вече не е на последно място в поне една европейска класация. По разходи, отделяни за образование като процент от брутния вътрешен продукт, страната ни се е придвижила с едно място нагоре и вече е предпоследна с 3.5% от БВП, посветени на този сектор. Страната ни е успяла да изпревари Румъния, която отделя за образование 3 на сто от БВП.

Проверяваме за опасни стоки по мобилния В. Новинар

От Българската търговско-промишлена палата (БТТП) ще представят ново мобилно приложение за проверка на потребителските стоки посредством сканиране на баркодовете им. Целта е да се предпазят потребителите от пуснати на пазара некачествени, фалшиви и опасни стоки. Апликацията БГ баркод вече е в действие и ще предоставя безплатна информация на потребителите, които го активират на смартофните си. Само с едно сканиране на баркода, така, както го правят на касите, ще може да покаже кой е производителя, дали баркодът е редовно ползван или е пиратски и оттам нататък вече клиентът нека да си прави извода дали да купи тоя продукт или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
fallback