fallback

Преглед на печата за 31 март

07:57 | 31.03.14 г.

България в двойна игра за "Южен поток" В. Капитал Daily

Вече е ясно, че правителството на Пламен Орешарски навлиза в сериозен конфликт с Брюксел за "Южен поток", след като се оказва, че в последните няколко месеца то умишлено заблуждава Европейската комисия за действията си. Не само кабинетът казва, че газопроводът ще се строи независимо от обстоятелствата, но точно в седмицата, когато Европейската комисия вече показва сериозна загриженост от действията му, се очаква след неколкократно отлагане да бъде обявен и победителят в конкурса за строежа на българската сухопътна част на газопровода. Самата процедура беше обект на проверка от ЕК заради съмнения, че е нагласена, а Генадий Тимченко, собственик на руската "Стротрансгаз", която заедно с още пет български фирми е вероятният избраник за строежа, има забрана да посещава САЩ.

2.33 млрд. лв. в Сребърния фонд трета година не носят и лев доходност В. Сега

В Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система до момента са натрупани 2.33 млрд. лв., но вече трета година те не носят и лев доходност от инвестиции. Единствените приходи на т.нар. Сребърен фонд от 2012 г. насам са от приватизация и концесии. Това става ясно от справката за парите, които се трупат от 2008 г., и трябва да гарантират пенсиите на хората след 2020 г. Тогава очаква да се стовари ударът от демографската криза. За сравнение друг подобен фонд - за гарантиране вземанията на работниците и служителите, има 220 млн. лв. и всяка година носи по около 10-12 млн. лв., въпреки че има доста по-ограничени възможности за инвестиране от Сребърния фонд - само в държавни ценни книжа (ДЦК), общински облигации и депозити в търговски банки.

Само "вражески" общини са отрязани от публичната инвестиционна програма В. Сега

Отрязаните от публичната инвестиционна програма общини са почти изцяло вражески. От 90 общини, които нямат нито един одобрен проект, само една се управлява от подкрепен от БСП кмет и една - от кмет на ДПС. Повечето оставени без подкрепа са градоначалници на ГЕРБ, но финансиране масово не са получили и независими, кметове на НДСВ и десницата. Това показва публикувана от Националното сдружение на общините справка за одобрените и отхвърлените проекти на местните управи по публичната инвестиционна програма.

8-и сме по евтина бира В. Стандарт

България заема осмо място в света по най-евтина бира, сочи изследване на американското издание Global Post. Бирата, произвеждана у нас, се предлага по магазини срещу 0,77 щатски долара за разфасовка от 0,5 литра, посочват от изданието. За сравнение най-евтината локална бира в света се продава във Виетнам за 0,59 долара. По традиция в страните, където се изповядва ислям, цените на алкохолните напитки са доста по-високи от християнските държави. Навярно поради това най-скъпата местна бира в света се намира в Иран, където за бутилка от 0,5 литър ще трябва да платите $7,24, твърдят от американското издание.

10 на сто от фирмите за имоти лъжат с фалшиви обяви В. Новинар

10 на сто от фирмите за недвижими имоти са некоректни и прилъгват клиенти с нереални обяви. Това съобщи за „Новинар“ зам.-председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Стара практика е в сайтовете за имоти да се публикуват обяви с изтекъл срок. Клиентите все по-често се натъкват и на фалшиви снимки, които не отговарят на действителната визия на предлаганата квартира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 08.09.22 г.
fallback