fallback

Преглед на печата за 19 март

07:56 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Игра на нерви преди търга за “Химко” В. Стандарт

Напрежението около "Химко" ескалира преди насрочения за днес, 19 март, таен търг за продажба на активите му. Оказва се, че не само "Химко" АД има претенции на собственик, но и създаденото, за да оздрави торовия завод "Ново Химко". Макар че това дружество не се справи с намеренията си да пусне предприятието, което отново влезе в процедура на ликвидация, синдикът му Елин Топалов е поискал пред окръжния съд обезпечение на бъдещи искове за собственост. Това на практика означава съдът да реши кой притежава завода. Мотивът на синдика е, че договорът, с който "Ново Химко" е придобило активите, въобще не е развален.

БЕХ с ултиматум към София заради дълговете на "Топлофикация" В. Капитал Daily

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поискал от Столичната община да изтегли заем в размер на половин милиард лева, за да изплати задълженията на общинската "Топлофикация – София" към холдинга. Искането е било отправено към общинските съветници в понеделник на първата среща от официалните преговори за погасяване на задълженията на топлинното дружество. По думите на председателя на столичната комисия по стопанска политика Николай Стойнев от БЕХ са заявили, че тези плащания са в размер на 426 млн. лв.

Целодневно обучение ще има и за петокласниците В. Сега

Учениците от V клас също ще се обучават по цял ден, съобщиха за "Сега" от министерството на образованието. Новата възможност влиза в сила от учебната 2014/2015 г. Засега очакванията на просветното ведомство са, че от въвеждането на целодневната организация на учебния ден ще се възползват 22 500 петокласници, което е около 45% от целия випуск. За целта са предвидени около 4.5 млн. лв. в рамките на бюджета на образователното министерство.

Договорите на "частния СОТ" не можели да се прекратят В. Сега

Договорите на т.нар. "частен СОТ" в МВР, наричани скандални от вътрешния министър Цветлин Йовчев, може да се окажат невъзможни за прекратяване. Преди четири месеца той разкри схема за източване на милиони от вътрешното ведомство от 2008 до 2014 г. Йовчев обяви, че става дума за договори между СТРОНГ-ЕС и СДВР, с които на практика частната фирма е използвала столичната полиция като подизпълнител и е плащала нещо като наем от 15 лв. за полицай и повикване. Наскоро вътрешният министър дори обяви, че договорите са прекратени още миналата година.

Станишев: Има видимо съживяване на икономиката В. Новинар

Видимо съживяване на икономиката отчете лидерът на БСП Сергей Станишев. На пресконференция във вторник той заяви, че проблемът с инвеститорите се крие в страха да не се върне предишният период на управление. „Полагат се усилия за рестарт на икономиката и е важно да има конкретни мерки за хората, които искат да си намерят работа”, заяви Станишев. Той оповести данни, според които от януари до март над 25 хил. души са започнали работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
fallback