fallback

Евродепутат иска Брюксел да ни спре еврофондовете заради Сметната палата

Според Ингеборг Гресле законовите промени, които готви правителството, са политическа намеса и отстъпление

17:49 | 18.03.14 г.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) и член на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Ингеборг Гресле заяви днес пред български журналисти, че ще настоява Европейската комисия да спре еврофондовете за България, ако бъдат приети промените в закона за Сметната палата, предаде БТА.

„Много се тревожа, защото България има повече проблеми от останалите държави в ЕС. Имаме нужда от независима и работеща добре Сметна палата, която да заслужава доверие с наблюдението си над изразходването на средствата от националния и от европейския бюджет“, коментира Гресле.

„Намеренията за промяна на закона са много тревожни. Много се надявам правителство да се въздържи от предприемането на подобни мерки“, допълва евродепутатът.

„Ще настоявам Европейската комисия да не дава повече средства на България от фондовете на ЕС, ако се приемат обсъжданите законови промени“, добави тя.

„Искаме България да получава и използва европейските средства, но трябва да бъдем уверени, че с тях нищо няма да се случи и парите ще отидат при онези, които трябва, заяви евродепутатът.

В отговор на въпрос дали разглежда промените като политическа намеса, Гресле заяви, че това е съвсем очевидно. По нейните думи това е отстъпление, доколкото наблюдава нашата страна от 2007 г. насам.

Като се позова на данни на "Трансперънси интернешънъл", тя коментира, че положението с корупцията и правосъдието у нас се влошава все повече, защото всяко следващо правителство отменя мерки, предприети от неговите предшественици.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров е в Брюксел по покана на Гресле. Той коментира, че е представил опасенията си пред евродепутати, сред които и Йенс Гайер от групата на социалистите и демократите, също член на бюджетната комисия.

Според него управляващото мнозинство показва, че има нужда от политически подчинена Сметна палата заради резултатите от извършените проверки. „Казваме неприятни неща за тях, но това е истината“, заяви Димитров.

Димитров определи промените в закона като очевидна политическа атака и изрази критика към намерението за въвеждане на партийни квоти в ръководството на Сметната палата.

„За партийни квоти в новия закон не пише, но това е очевидно и е стара, лоша, политическа българска традиция. Въвежда се старият партийно-партизански модел“, коментира Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback