fallback

Преглед на печата за 10 март

07:48 | 10.03.14 г.

Даниела Бобева праща две министерства да контролират търговските вериги В. Сега

Две министерства - на икономиката и на земеделието и храните, може да поемат контрола над дейността на търговските вериги. За тази идея, която обмисля екипът й, съобщи в събота пред БНТ вицепремиерът Даниела Бобева. Така агроминистерството ще контролира храните, а икономическото ще контролира търговията. Вицепремиерът обяви намеренията си само ден след като в петък група народни представители начело с Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС внесоха в парламента проект за промяна на Закона за защита на конкуренцията.

Държавата реши да пази в тайна очакваните приходи от акцизи В. Сега

Противно на политиката за повече прозрачност и контрол върху публичните финанси държавата реши да пази в тайна очакваните приходи от акцизи по групи стоки. За пръв път от години докладът към Закона за държавния бюджет за 2014 г. не съдържа разбивка какви постъпления от акцизи се чакат при горивата и какви - при тютюневите изделия, алкохола и останалите акцизни стоки. След повече от месец протакане финансовото министерство отказа на свой ред да предостави тази информация в отговор на питане на "Сега", без да изтъкне никакви аргументи за отказа.

Нови правила за достъпа до мрежата на "Български пощи" В. Капитал Daily

Правилата за достъп до мрежата на държавните "Български пощи" ще бъдат променени. Това става ясно от проекта на изменение на Закона за пощенските услуги, който е на етап обществено обсъждане. Транспортния министър Данаил Папазов обясни, че основните цели на промените в закона са три: да се въведат правила за достъп по мрежата на основния пощенски оператор ("Български пощи"), като в наредба се разпише и начинът, по който ще се определят цените на достъп; да се посочат отговорностите на органите, които ще дават оценка за пощенската сигурност; и да се избегне сложната процедура по разрешение на държавната помощ от Брюксел, когато държавата компенсира държавната си компания за загубите й от извършването на универсалната пощенска услуга.

2000 евро за бизнес на село В. Стандарт

До 2000 евро помощ от Брюксел, ако започнеш бизнес на село. Това предвижда проект на земеделското министерство. Парите ще са от новата Програма за развитие на селските райони. Тя трябва да започне да работи най-късно следващата година. Целта е чрез различни стимули да върнем младите хора в селата, обясни в интервю за "Стандарт" земеделският министър проф. Димитър Греков. Помощта за бизнесмените, които искат да работят в малките населени места, ще се дава на принципа на субсидиите за млади фермери. Те ще представят бизнес план и ще се ангажират да постигнат определени резултати. Освен това трябва да продължат дейността си в съответните райони поне в рамките на три до пет години. Важно е да се осигурят и удобства в селата, които да са същите като тези в градовете - инфраструктура, възможности за спорт и културни развлечения, казва още министърът.

Великденски добавки от депутатски заплати В. Стандарт

Добавките към пенсиите за Великден може да дойдат от икономиите на парламента за миналата година. Те са в размер на 27 млн. лева, показа отчетът на Народното събрание. Тези пари ще отидат в бюджета на държавата. От НС уточняват, че заседания не е имало малко повече от два месеца. За този период са били спестени близо два милиона лева. От икономии на парламента са били платени добавките към пенсиите за Коледа. Парите са спестени от неосъществения ремонт на бившия партиен дом. "Възможно е и сега икономисаните пари да отидат за планираните бонуси за пенсионерите за Великден. Все още обаче не са водени подобни разговори", довериха депутати от левицата пред "Стандарт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
fallback