fallback

Преглед на печата за 21 декември

08:24 | 21.12.13 г.

Преговаряме с Русия и Китай за износ на храни В. Стандарт

Посланиците ни в различните държави ще търсят пазар за родните стоки зад граница. Най-активни са амбасадорите ни в страните извън Евросъюза. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която присъства на годишния отчет на земеделския министър проф. Димитър Греков. Посланикът ни в Русия води усилени преговори за износ основно на млечни продукти, обясни тя. Китай също проявява сериозен интерес за наше мляко и млечни продукти, както и за различни деликатеси, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Има сключени договори за износ на царевица, допълни той. Според него усилени преговори за износ на наши храни има и с Индонезия.

Рекорд: 4 млрд. се изсипаха за ден В. Стандарт

Рекордните 4 милиарда лева платиха за ден фирми и граждани у нас. Скокът спрямо обичайните нива е с над 35%, а за задграничните преводи ръстът е с 40 на сто, отчетоха от УниКредит Булбанк. Подобна бе ситуацията и в останалите банки. В последните дни на годината разплащанията скочиха, заявиха от ПИБ и ОББ. Хората превеждат суми за празниците на своите близки в страната и чужбина, а фирмите приключват плащанията по договорени през годината сделки, допълниха от банките. Обикновено през системата RINGS, която обработва банковите преводи, всеки ден минават по около 3 млрд. лв. В петък обаче те бяха с милиард повече.

Затвор за влизане в чужд facebook В. Стандарт

Ревниви съпрузи, които разбиват пароли и ровят във Фейсбука на половинките си, отиват в затвора. Това предвижда новият Наказателен кодекс, научи "Стандарт". Проектът въвежда 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола. В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание. То предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева.

Парламентът отчете ръст на приетите закони при слаб капацитет В. Сега

Законодателната дейност на 42-рото НС е отбелязала сериозен ръст през зимната сесия, въпреки че капацитетът му да произвежда качествени актове остава слаб. Такъв извод може да се направи от отчета на председателя на парламента Михаил Миков. Изнесените от Миков данни показват ударни темпове в законотворчеството - през зимната сесия депутатите са приели 51 нормативни акта в сравнение с 23 през лятото.

Хората с увреждания ще проверяват онлайн за каква работа са подходящи В. Сега

Хората с увреждания ще могат сами да проверяват за каква работа са подходящи. Това ще става чрез специална методология, чрез която те ще могат да правят оценка на уменията и дефицитите си според увреждането и така ще придобиват по-реална представа на кои позиции биха могли да се справят. Методологията ще бъде качена в интернет и ще може свободно да се използва. Тя ще бъде създадена по проект по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Освободиха Богдан Милчев от КАТ В. Новинар

Шефът на столичния КАТ Богдан Милчев е освободен от поста си, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на церемонията за "Полицай на годината 2013". Мястото му ще бъде заето от Иво Писанов, който вече е назначен като шеф на звеното. По думите на Йовчев вече бившият шеф не е уволнен, а отстранен и оставен в резерва. Причината за рокадата е недобро справяне с работата и лоши управленски решения на Милчев. Като пример вътрешният министър посочи, че патрулите в столицата не са разположени най-ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 04.09.22 г.
fallback