fallback

Преглед на печата за 10 декември

07:46 | 10.12.13 г.

Кой взе държавните земи срещу бонове В. Капитал Daily

Дружества, които са директно или непряко свързани със собствениците на "Галакси пропърти груп" и "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, са спечелили 80% от земеделската земя, продадена на скандалния търг срещу бонове (ПКБ) от 2012 г. на Министерството на земеделието. Това става ясно от запитване на "Капитал" до ведомството с искане за информация с кого министерството финално е сключило договори за продажба на земите. От министерството не уточниха дали се готви нов търг за земя скоро.

НАП не получи достъп до сметките на гражданите В. Сега

Дългогодишното искане на Националната агенция за приходите да получи автоматичен достъп до откриваните от физически лица сметки в търговски банки за пореден път не получи зелена светлина в парламента. Опасението, че предоставянето на този широк достъп до всички банкови сметки на физически лица може да доведе до злоупотреби с банковата тайна, е надделяло и текстът отпадна от окончателната редакция на проектозакона за промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Проектът бе окончателно одобрен от парламента на второ гласуване вчера.

Започнахме да харчим В. Стандарт

Българите развързаха коланите и отново започнаха да харчат. През октомври оборотът в търговията на дребно нараства с 0,6% спрямо септември и с 6,9% спрямо същия месец на 2012 г., обявиха от Националния статистически институт. Така за седми пореден месец българите увеличават потреблението си, след като преди това имаше седем поредни месеца на спад. Ръстът от 6,9% обаче е най-големият от юли 2008 г. насам. Така ръстът на потреблението достига нивата от преди кризата. През октомври спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства във всички сектори.  

Такса “палатка” В. Стандарт

Кметовете на градовете и селата край морето да могат да събират такси за разпънати палатки извън регламентираните къмпинги ще поискат морските общини. Предложението ще бъде направено на 13 декември по време на годишното събрание на Асоциацията на българските черноморски общини. Напоследък все по-модерен става така нареченият див туризъм. Почиващите търсят уединени кътчета по Черноморието, каквито са Шабла, Крапец, Дуранкулак, и опъват палатки в гората недалеч от плажа. Макар да увеличава броя на почиващите обаче този вид туризъм не ни радва особено, разказа кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева. Причината е, че повечето туристи, запалени по този вид почивка, не оставят и стотинка в общината.

Поправки в закона за вероизповеданията настроиха ДПС срещу левицата В. Сега

Промени в закона за вероизповеданията, внесени от леви депутати, предизвикаха бурни критики от страна на коалиционния партньор ДПС. Измененията предвиждат религиозните храмове, които са паметници на културата, музеи, галерии и т.н., да не се връщат на вероизповеданията и да продължат да са държавна собственост. В мотивите на законопроекта се казва, че промените имат за цел да създадат условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото и равен достъп на гражданите до него.

София няма пари за коледна украса В. Сега

Столична община не е заложила нито лев в бюджета си тази и следващата година за коледна украса. Това каза пред "Сега" зам.-кметът по финансите на общината Дончо Барбалов. "Трябват много пари, а не ни се дават", обясни той. По изчисления на общината частична украса би струвала около 200 хил. лв.  Както миналата, така и тази година коледният дух в София се поддържа само от различни спонсори срещу безплатна реклама. Барбалов обясни, че те не плащат нищо на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
fallback