fallback

Преглед на печата за 5 декември

07:51 | 05.12.13 г.

ЕК нареди пълна проверка на парите за околна среда В. Сега

Българските власти ще трябва да се справят с проверка на стотици проекти по Оперативна програма "Околна среда" за периода 2010-2013 г., за да може програмата да заработи отново. Вчера от екоминистерството съобщиха, че са получили официалното писмо от Европейската комисия за спиране на междинните плащания. То е подписано от Валтер Дефа, шеф на Генерална дирекция "Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК. Става дума за 940 млн. евро.

Парите на държавните фирми продължават да тънат в мъгла В. Сега

Макар че срокът за прилагането на новите разпоредби за избор на банки от държавните фирми изтече, все още не е ясно коя от тях къде държи парите си. Вчера изтече гратисният период, в който дружествата с над 50% държавно участие трябваше да ги разпределят в поне 4 банки.

Няма учители за компютърни спецове В. Стандарт

Няма кой да подготвя ИТ специалисти у нас, стана ясно на дискусия за връзката между висше образование и бизнес. Фирмите настояват приемът на бъдещи компютърни спецове в университетите да бъде увеличен в пъти. "Можем да приемем и 1000 души повече, има желаещи, но няма кой да ги подготвя", каза деканът на факултета по компютърни системи към Техническия университет проф. Огнян Наков. "Един асистент при нас взема 550 лева заплата, а всяка софтуерна фирма ще му предложи стартов доход от 1500-2000", допълни той. Държавата завишава субсидията за обучение на инженери, физици и математики, съобщи пък просветният министър проф. Анелия Клисарова.

Чакаме милиони от балнеология В. Стандарт

Милиони може да привлече страната ни благодарение на СПА и балнеоиндустрията. Това стана ясно от думите на зам.-икономическия министър Бранимир Ботев по време на дебата на тема "Реиндустриализацията на Европа - мит или реалност". Това става възможно след приемането на промяна в еврорегламентите, благодарение на която огромна част от страните членки на ЕС с висок стандарт на живот ще могат да аутсорсват дейности по рехабилитация, медицинско обслужване, почивка и санаториално лечение в България. Става въпрос за един глобален ресурс от порядъка на около 90 млрд. евро, с който оперират техните здравни каси, обясни Ботев.

Кабинетът подкрепи мегапроект в Кондофрей В. Капитал Daily

Някъде между Чуковец и Долни Раковец се намира Кондофрей. И макар че логистичните и спедиторски компании, както и операторите на карго полети и нискобюджетни авиолинии едва ли знаят местоположението му, има шанс някога да го научат. Разбира се, при условие че планът на местната община Радомир, подкрепен от правителството, да изгради там интермодален и логистичен терминал (в комбинация с частно летище) се реализира. И ако някаква неизвестна досега причина предизвика интерес на товародатели и транспортни компании към евентуалния радомирски терминал, след като такъв от години липсва към съществуващите аерогари в София и Пловдив например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 02.09.22 г.
fallback