fallback

Преглед на печата за 21 ноември

07:46 | 21.11.13 г.

ЕБВР: Може никога да не стигнете Запада В. Стандарт

Европейската банка за възстановяване и развитие предупреди страните от Източна Европа, че разликата в стандарта на живот спрямо Запада може никога да не бъде преодоляна. Това стана на пресконференция, излъчвана на живо по интернет от централата на банката в Лондон. Много от бившите комунистически страни от Източна Европа и бившия Съветски съюз, включително и България, са застрашени никога да не се доближат до стандарта на живот на по-напредналите икономики, а структурните реформи са на път да спрат, гласи докладът, наречен 2013: "Заседнали в прехода". Според ЕБВР много бивши комунистически страни рискуват да влязат в "порочен кръг" на икономически спад и стагнация.

Искаме от Брюксел сметките на евролидерите В. Стандарт

Премиерът Пламен Орешарски да предложи на предстоящия Европейски съвет разработването и приемането на регулация, която да направи публични имуществото и доходите на заемащите висши позиции в ЕС и отделните държави, както и тези на техните семейства. Това е едно от решенията на КСНС, огласено от президента Росен Плевнелиев снощи. Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност продължи повече от 6 часа.

"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство В. Капитал Daily

Целият съвет на директорите на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" е бил освободен със заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев. Това показват подадените в Търговския регистър документи. От тях не става ясно какви са мотивите, но на въпрос на "Капитал Daily" от ведомството уточниха, че приципалът има право да прекрати договора им с едномесечно предизвестие, а целта е подобряване дейността на дружеството. Отиващият си изпълнителен директор Васил Зографов отказа коментар.

Кабинетът склони и на най-абсурдните искания на част от протестиращите В. Сега

Правителството показа странна отстъпчивост към най-абсурдните искания на таксиметрови шофьори и синдикати. По-малко от 50 протестиращи таксиджии бяха достатъчни, за да принудят държавата да изпълни претенциите им. Зърнопроизводителите получиха нова отсрочка за въвеждането на обратно начисляване на ДДС. А ден след като изненадващо обяви, че ще приеме искането на синдикатите и ще въведе данъчно облекчение за хората с най-ниски доходи, кабинетът се впусна в нов флирт с профсъюзите.

Намалява броят на осъдените за корупция В. Сега

43-ма са осъдените за подкуп за първата половина на 2013 г., което прави средно по малко над 7 души месечно. Това показват огласените вчера данни на Националния статистически институт (НСИ) за престъпленията, завършили с осъждане. За сравнение, за първите 6 месеца на 2012 г. осъдените за подкуп са били 49. От началото на годината до края на месец юни осъдените с влязла в сила присъда са общо 13 905. За същия период на м.г. окончателна присъда имат 15 165.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
fallback