fallback

Преглед на печата за 14 ноември

07:39 | 14.11.13 г.

Eвропарите за лозарство се увеличават с 20% след 2014 г. В. Капитал Daily

Увеличение с близо 20 на сто на парите за лозарство и винарство в периода между 2014 и 2018 г. и разнообразяване на схемите, по които могат да кандидатстват фирмите от тези два сектора. Това предвижда новата продуктова програма за лозаро-винарския бранш в България, която започва работа догодина. За първи път фирмите от сектора ще могат да ползват финансиране за съхранение и преработка на грозде, както и събиране на реколтата на зелено.

Строителният контрол откри незаконен лифт в Пампорово В. Сега

Строежът на лифта "Двата моста" до връх Снежанка в Пампорово е незаконен и предстои да бъде задействана процедура по премахването му. Компанията "Пампорово" АД е извършила няколко нарушения, е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по сигнал на сдружението "Синята планета". "Строежът е извършен без одобрени инвестиционни проекти от главния инженер на община Смолян и без издадено разрешение за строеж, в това число и без правно основание за заемане на терена, предвид обстоятелството, че част от строежа попада в земи, които са държавен горски фонд", отговориха официално от ДНСК вчера на уточняващи въпроси на "Сега".

Субсидията за партиите може да падне на 9 лв. на глас В. Сега

Държавната субсидия за партиите за 2014 г. почти със сигурност ще бъде намалена между първо и второ четене на държавния бюджет. В БСП се обсъждат два варианта - за 25% намаление на субсидията и алтернативно предложение на Георги Кадиев, което ще доведе до 17% намаление за парламентарно представените партии и 50% за извънпарламентарните.

Канят туристи на ски и Чудеса В. Стандарт

Седмица ваканция за ски или море в България с тур по крепости, светилища и манастири. Соцдепутатката Татяна Буруджиева ще внесе поправка в закона за туризма, чрез която туристическите фирми ще бъдат задължени да предлагат извън пакета за почивка и екскурзии до български светини. Така руснаци, немци, англичани, които искат да изкарат почивката си по родните курорти, ще знаят още в родината си какви интересни места ги чакат у нас. "Това е практика навсякъде по света - когато ви предлагат почивка в съответната страна, задължително ви оферират и с културно-исторически маршрут, за който желаещите плащат отделно", обясни Буруджиева.

Лекарствата поскъпват с 8% В. Стандарт

Между 8 и 10 на сто могат да поскъпнат за пациентите лекарствата, които покрива здравната каса. За това алармираха пред в. "Стандарт" фармацевти и производители. Причината е в проекта за договор, който НЗОК предлага на аптеките за 2014 г. В него се казва, че ако фармацевтите или фирмите дават отстъпки на пациентите, трябва да има такива и за касата. Ако това се случи, лекарствата, които НЗОК плаща, за пациентите ще поскъпнат между 8 и 10 на сто, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Германци искат да строят аквапарк в Чепинци В. Новинар

Германски инвеститори искат да строят аквапарк край Чепинци. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той припомни, че проектът за него е разработен преди 5 години. По думите му сега има сериозен чуждестранен инвеститорски интерес. Предвижда се аквапаркът да се разполага на площ от над 200 декара и в него да има басейни, водни пързалки, увеселителни съоръжения за деца и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
fallback