fallback

Преглед на печата за 12 ноември

07:47 | 12.11.13 г.

"Aстрал холидейз" спечели Thomas Cook В. Капитал Daily

Европейският туроператор Thomas Cook има нов представител в България - "Астрал холидейз". Промяната е интересна, защото чуждата компания спира сътрудничеството си с "Елиттур" след почти 20 години партньорство. Тя е и важна, защото вторият най-голям европейски туроператор Thomas Cook годишно води между 150 и 180 хил. туристи в България, по-голямата част от които (около 130 хил. през това лято) почиват по Южното Черноморие, основно в Слънчев бряг и Дюни, а останалите - в Златни пясъци, Албена и Обзор. Мести се бизнес за почти 10 млн. лв. годишно, което може да затвърди "Астрал холидейз" на лидерската позиция сред българските туроператори.

Чакат от “Южен поток” джакпот с нивите В. Стандарт

Собственици на земи по трасето на "Южен поток" се надяват да ударят джакпота от преминаването на тръбата. До 5000 лева на декар може да скочи обезщетението, носи се мълвата в община Провадия. Хората очакват парите да им се отпуснат за сервитутно право и пропуснати ползи. Дори и да не получат такава рекордна цена, която е 10 пъти над сегашната пазарна, обезщетението ще бъде голямо и за някои от собствениците ще бъде истински късмет, който ще обърне живота им, смята Бисер Денев, председател на Общинския съвет в Провадия.

Искат 1,8 млн. лв. за е-управлението В. Стандарт

1,8 млн. лв. са необходими за хардуер и софтуер за административното обслужване по електронен път. Това съобщи Галя Иванова от транспортното министерство, която е ръководител на проекта. Предвидените 660 хил. лв. са недостатъчни, каза Иванова. Регистър на е-представителство ще бъде създаден към Агенцията по вписванията, каза адвокат Цветослав Митев от консорциум "Сиела ГТ&К" - изпълнител на проекта за изготвяне на нов Закон за електронното управление. Всеки ще може да получава е-услуги като гражданин и като представител на фирма. Документи ще се връчват електронно както от администрацията, така и от съдебната власт. Всеки, който е регистриран за е-услугата, ще се счита, че е получил документите, ако са му изпратени на компютъра.

Правосъдният министър реже разходи, за да дава заплати В. Сега

Правосъдният министър Зинаида Златанова иска да ореже почти 6 млн. лв. от капиталовите разходи, за да може да плати възнагражденията и осигуровките на съдебната охрана, надзирателите и Агенцията по вписванията. Това става ясно от проект на постановление, качен на сайта на министерството. В документа се уточнява, че в бюджета за тази година не са предвидени достатъчно пари и затова се налага вътрешно преструктуриране.

София ще пести 60 млн. лв. годишно от производството на енергия от боклук В. Сега

Технологията за производство на енергия от отпадъци ще спестява на столичани 60 млн. лв. всяка година. Това стана ясно вчера при представянето на първия етап на проекта, който ще се реализира от "Топлофикация София". Първият етап струва 3 млн. лв. и е финансиран по фонд "Козлодуй".

Губим 80 на сто от питейната вода В. Новинар

В някои райони от 100 кубика от живителната течност едва 20 на сто достигат до хората през чешмите. Това съобщиха от Българската асоциация по водите. Според данните средната загуба на вода за страната е около 50 на сто, като най-малко се пилее в София, Бургас и Пловдив.„През последните години има тенденция към намаляване на загубите по мрежата, но засега страната ни е далеч от европейските нива”, обясни Иван Иванов от браншовата асоциация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
fallback