fallback

Преглед на печата за 4 ноември

07:52 | 04.11.13 г.

Ликвидният шок в енергетиката увеличава дълговете В. Капитал Daily

Затрудненията на големите дружества от енергетиката през тази година водят до все по-голяма задлъжнялост в сектора, разкриват отчетите им към деветмесечието. Недостатъчните приходи създават дефицити от оборотен капитал, което кара компаниите да посягат към нови заеми, въпреки че много от тях все още имат солидни суми по банкови сметки (сметка на база отчетите и данните за концентрацията на държавните средства показва поне 340 млн. лв. депозирани в Корпоративна търговска банка). Заради връзките в рамките на Българския енергиен холдинг проблемите няма как да останат изолирани в рамките на едно предприятие, което формира своеобразна верижна дългова криза.

НАП събра над 370 млн. лв. просрочени здравни вноски В. Сега

Планът за приходите от здравноосигурителни вноски ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв., съобщиха вчера от Националната агенция за приходите по повод растящото напрежение в здравеопазването. Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят 1.5 млрд. лв. До края на септември 2013 г. са събрани над 370 млн. лв. просрочени здравни осигуровки, което е с над 50 милиона повече спрямо събраните забавени плащания за цялата минала година. За полугодието на настоящата година с ревизии и актове органите на НАП са установили други близо 51 млн. лв. задължения за здравни вноски.

1/5 от българите никога не са получавали касова бележка за плодове и зеленчуци В. Сега

Една пета от българите никога не са получавали касова бележка при покупката на плодове и зеленчуци. Това показва анализ на Асоциацията на индустриалния капитал за 2012 г., оповестен неотдавна. През миналата година процентът на хората, които декларират, че не им е издавана касова бележка на пазара или в зеленчуковите магазини, е 18 на сто. Добрата новина, според анализа е, че процентът им намалява. При предходно изследване през 2010 г. той е бил около 33 на сто.

Сортират гостите по възраст в Слънчев бряг В. Стандарт

Туристите в Слънчев бряг ще бъдат настанявани в курорта според възрастта си. По-младите ще почиват отделно, за да се осигурят оптимални условия за отдих на всяка възрастова група. Идеята е това да стане през следващия сезон. Единият вариант е да се планира кой къде ще почива още при предварителните резервации, за да не почиват по-улегналите туристи, които търсят спокойствие, заедно с щурите тийнейджъри. Има и опция летовниците да бъдат настанявани в различни хотели според възрастовата група. Хотелиерите смятат, че подобно разделяне по интереси ще усмири страстите, които ескалират в разгара на сезона

Изнасяме вино за Северна Корея В. Стандарт

Българското вино проби на нов пазар. Две наши изби вече ще изнасят продукцията си в Северна Корея. Едната от компаниите е от Брестовица. Това е първата кооперативна изба, в която членуват 450 лозари. Те са определили човек, който се занимава с маркетинга на компанията и с търсенето на нови пазари. Втората фирма, която ще изнася за КНДР, е от Добрич. Нашите фирми ще се представят на пазара в азиатската държава с червени вина. Те са и най-търсени в другите два нови и бързоразрастващи се пазара за родни гроздови еликсири - Китай и Виетнам.

Скиорите носят повече пари от летовниците В. Новинар

Скиорите оставят повече пари от летуващите на морето, като зимният туризъм се очертава по-доходоносен от летния. Това стана ясно от коментара на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Пред bTV той обясни, че 400 000 скиори годишно идват у нас, а потенциалът ни е за над 1,5 млн. души. "Правим всичко възможно философията на управлението на туризма да се развие максимално”, заяви Ботев. 3 млрд. евро са приходите от туризъм от началото на годината. Над 5 млрд. евро пък печели страната ни годишно от туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback