fallback

Преглед на печата за 28 октомври

07:44 | 28.10.13 г.

ФренСКИ проект в Рила за 550 млн. евро В. Капитал Daily

Френско-българският проект "Дестинация Рила" единствен отговаря на описанието на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев за чакана рекордна инвестиция. Той разказва за чужд инвеститор в планинска зона с намерение да инвестира близо 650 млн. евро, но отказва да обяви име. Проверка на "Капитал Daily" показа, че става въпрос за изцяло нов мегакурорт между Сапарева баня и самоковското село Говедарци, което ще включва ски зона, аква център, голф игрище и др. Партньори в проекта са френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество "Маркан" и други.

Над милиард за социални политики В. Капитал Daily

През следващата година за пръв път социалното министерство ще разполага с най-голям бюджет от всички - 1.061 млрд. лв., като така ще превиши ресурса на МВР. Досега то бе рекордьор с бюджет от 1.156 млрд. лв. за 2013 г. През 2014 г. социалното министерство ще получи с над 5% повече в сравнение с актуализирания бюджет за тази година, или 54 млн. лв. отгоре.

Стотици дела са пред прекратяване заради бавно разследване В. Сега

Стотици дела са пред прекратяване заради дълго проточило се разследване, установи проверка на "Сега". Алексей Петров е сред обвиняемите, които са подали молба делата срещу тях да бъдат внесени в съда или прекратени. Искането му се отнася за разследване за организирана престъпна група, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Соченият за лидер на "Октопод", по думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, има и дело в съда, което също е доникъде.

Румен Овчаров видя сценарий за фалит на НЕК В. Сега

Мрачен сценарий за фалит на Националната електрическа компания (НЕК) описа вчера в ефира на Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него, ако дружеството фалира, ще загуби арбитража за АЕЦ "Белене", ще потъне в огромни задължения и всички активи на компанията ще бъдат дадени като залог на някой "спасител" на безценица.

Социалното министерство е против помощи за вода В. Сега

Социалното министерство не е съгласно да се въвеждат целеви помощи за вода по подобие на енергийните, каквито планове има регионалното ведомство. "Основната същност на социалното подпомагане е да помогне на онези, които не могат със собствените си доходи да покрият жизнените си потребности. Водата е включена в социалните помощи", обясни социалният зам.-министър Лазар Лазаров.

Андреева ще иска вето за пушенето В. Стандарт

Президентско вето, ако падне забраната за пушене на закрито, може да поиска здравният министър Таня Андреева. "Разчитам на здравия разум на лекарите депутати. Те ще гласуват по съвест", коментира тя пред Нова тв. Андреева заяви още, че болниците ще получат 100% от парите си до края на година. "Надявам се, че никой от лекарите няма да излезе на протест", каза тя по повод подготвяния за 15 ноември протест на медицинските работници. Според нея притеснително е предложението Спешната помощ да се вика чрез SMS. Министърът сподели, че вносителят му е от БСП, но и че това не е било съгласувано с нея. Според нея няма капацитет такава промяна да се случи, а освен това така биха се увеличили възможностите за злоупотреба.

Кметове на лов за милиони В. Стандарт

Кметове тръгват на лов за милиони. Те стягат екипите си да пишат ударно проекти за пътища и парно с минерална вода например, с които регионите им ще дръпнат напред. Причината за треската е фондът с 500 млн. лв., пред който общини и министерства ще играят с приоритетни за регионите проекти. Става дума за новата инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", която кабинетът Орешарски разработва за 2014 година. Лично финансовият министър Петър Чобанов ще отговаря за фонда, но комисия с представители от инвестиционните министерства и НСОРБ ще следи за разпределението на средствата.

Ксенофобията към бежанците - в полезрението на Брюксел В. Новинар

Ксенофобското ни отношение към бежанците е в полезрението на Брюксел. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред БНР. Според него отношението към имигрантите прави много лошо впечатление. „Сигурно няма да мине много време и ще видим репортажи за лошите условия, в които живеят бежанците”, обясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
fallback