fallback

Бизнес климатът приковава вниманието през настоящата седмица

Продължават дебатите за бюджета за 2014 г.

09:18 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател

Във вторник миналата седмица парламентът удължи мораториума за придобиването на земя от чужденци до 2020 г. В четвъртък от Брюксел премиерът Пламен Орешарски обяви, че решението ще бъде преразгледано, но без да се ангажира със срокове и без да посочва процедурата, по която ще стане това.

Миналата седмица към кабинета на Пламен Орешарски нямаше внесен нов вот на недоверие, след като вече два бяха внесени от парламентарната група на ГЕРБ за съвсем кратък срок. Ето защо тази седмица няма да има подобни дебати и правителството ще може да продължи работата си и обсъжданията на бюджета за 2014 г. В новия финансов закон управляващите предвиждат през следващата година икономиката ни да се разшири с 1,8%.

Ето и кои са събитията от макроикономическия и корпоративен календар на страната за предстоящата седмица.

В понеделник (28 октомври) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данните от наблюденията на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите за октомври 2013 г., както и за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България за септември 2013 г.

В първия ден от новата седмица акционерите на публичните дружества Дружба стъкларски заводи АД и Торготерм АД ще проведат своите общи събрания.

Във вторник (29 октомври) НСИ ще публикува структурна бизнес статистика за видовете финансови посредници (търговски банки) за 2012 г.

В сряда (30 октомври) националната статистика ще представи цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността и производството и доставките на енергийни продукти за септември 2013 г. Очакваме информация и за данъците и социалните осигуровки на сектор "Държавно управление" и финансовите сметки към 2012 г.

В четвъртък (31 октомври) НСИ ще публикува данни за системата на здравни сметки за 2011 г.

Акционерите на Български Транспортен Холдинг АД ще имат общо събрание. Това е и началната дата за търговия с права на Български фонд за дялово инвестиране АД.

В петък (1 ноември) НСИ  ще изнесе информация за издадените разрешителни за строеж и започнато строителство за третото тримесечие на 2013 г.

В първият ден на месец ноември акционерите на Холдинг Кооп-Юг АД и облигационерите на Никром тръбна мебел АД ще се съберат, за да проведат своите общи събрания.

1 ноември е Ден на народните будители и е официален празник за България. От учебни занятия са освободени учениците и студентите. Почивен ден пък има за учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 03.09.22 г.
fallback