fallback

Обмислят се по-строги тестове и досиета за таксиметровите шофьори

Сред по-дългосрочните мерки за предотвратяване на пътни произшествия е въвеждането на патент върху таксиметровата дейност, обяви министър Папазов

11:01 | 12.07.13 г. 1

До края на юли ще бъдат подготвени промени на методиката на психологическите тестове на водачите на моторни превозни средства. За този свой ангажимент информира днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Изказването на Папазов бе във връзка със случилата се преди два дни катастрофа на бул. "Цариградско шосе" в столицата. При нея осем души пострадаха и бяха откарани в болница по спешност.

Папазов обясни, че ще се обмисли възможността таксиметровите фирми да подготвят досиета на водачите, където ще бъдат вписвани всички нарушения, констатирани от контролните органи на пътя.

По думите на ресорния министър, ако веднъж бъде установено, че шофьор на такси или автобус е употребил алкохол по време на работа, той трябва да загуби правото си да работи в обществения транспорт завинаги.

„Битката с алкохола е едно от основните средства, за да се намали вандализма по пътищата“, заяви министърът. Той изрази личното си мнение, че трябва да има по-високи глоби за пияни шофьори.  

Сред по-дългосрочните мерки за предотвратяване на пътни произшествия е и въвеждането на патент върху таксиметровата дейност и извеждане на светло на този бизнес.

"В момента в бюджета не постъпват почти никакви приходи от тази дейност, като причината за това е съществуващата възможност, когато всяка фирма достигне прага за регистрация по ДДС, да бъде закрита", посочи министърът.

Транспортното министерство готви и други мерки за предотвратяване на катастрофите и проблемите по пътищата в дългосрочен план. Вероятно ще бъде разработен план за по-гъвкаво управление на трафика в столицата, обясни Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
fallback