fallback

ГЕРБ за Атака: Това е зле режисиран цирк, с който обиждат избирателите

„За мен няма никаква изненада в поведението на Атака – крайно радикални и крайно деструктивни“, обясни Лютви Местан

18:38 | 21.05.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Първият работен ден на 42-ото Народно събрание беше изпълнен с няколко скандала и много страсти. Михаил Миков беше избран за председател със 118 гласа „за“, след като партия Атака отказа да се регистрира и кворумът падна от 120 на 109 гласа.

Представители на ГЕРБ реагираха остро срещу Атака и лидерa ѝ Волен Сидеров. „Сигурно по-същия начин ще бъде избрано и следващото правителство“, каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, цитиран от Bulgaria On Air. По думите му Сидеров няма коя друга формула да използва, след като обеща публично пред трибуната на новото НС, че няма да подкрепи нито една от избраните партии, която да състави правителство.

Някои от другите представители на ГЕРБ квалифицираха решението на Атака като зле режисиран цирк, с който обиждат избирателите, които са гласували за тях на изборите от 12-и май.

Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя бившата управляваща партия да се откаже от мандата си и да го даде на втората политическа сила – БСП. „За мен няма никаква изненада в поведението на Атака – крайно радикални и крайно деструктивни“, обясни Местан. Той каза, че партията му е изпълнила обещаното от вчера, а именно да подкрепи Михаил Миков за новия му пост.

Най-възрастният депутат от НС - 70-годишният Стефан Данаилов от БСП, откри първото заседание (според Конституцията). След действията на Атака обаче той коментира, че ГЕРБ най-вероятно ще решат, че има предварителна уговорка: „ Герб ще кажат, че това е сценарий, и то специален. Нека да видим как ще продължи да се развива сценарият в следващите дни". 

За Михаил Миков като председател на 42 НС днес гласуваха 118 депутати от БСП и ДПС. Групата на ГЕРБ беше против. Другият кандидат - Цецка Цачева събра 96 гласа "за" от групата на ГЕРБ, а срещу нея гласуваха 117 депутати. Един от групата на "Коалиция за България" се въздържа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
fallback