fallback

Дариха 41 пулсоксиметрични апарата на болници в 27 града

Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” цели да помогне на преждевременно родени деца и на всички деца, родени със забавена кардиопомунална адаптация

10:54 | 02.12.10 г.

Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” постигна своите цели – 41 пулсоксиметрични апарата, чието предназначение е да помагат на преждевременно родени деца и на всички деца, родени със забавена кардиопомунална адаптация, бяха дарени в 35 болници в 27 български града, съобщиха организаторите.

През 2009 г. процентът на преждевременно родените деца е 8,5. Това означава, че около 6000 бебета са родени преди термина. Ако към тях добавим и броя на всички рискови новородени, това ще доведе до внушителната цифра от повече от 12 000 български деца, които се нуждаят от специализирани грижи. Забавената кардиопомунална адаптация е най-сериозната заплаха за здравето и шанса им да оцелеят. Затова Procter & Gamble реши да подкрепи тези деца чрез кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени”. Решението за подкрепата на каузата е взето след консултации и получени препоръки от проф. Емилия Христова, която е председател на Българската асоциация на неонатолозите.

За втора поредна година кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се проведе между 1 септември и 30 ноември. Цел на инициативата бе да ангажира гражданското общество, за да помогне на недоносените деца, които се раждат всяка година в България, като осъществи дарителски и образователни дейности.

За да постигне това, P&G оборудва 35 от най-големите родилни отделения в 27 български града с 41 пулсоксиметъра. Средствата за даренията бяха осигурени от продажбата на продукти на Procter & Gamble, които бяха включени в кампанията. Освен дарителските дейности, инициативата информира обществеността за преждевременното раждане, причините, които довеждат до него и здравните рискове, на които недоносените деца са изложени.

Сред болничните заведения, които получиха пулсоксиметри, са тези в Пловдив, Варна, Враца и Сливен – където статистиката показва, че делът на преждевременните раждания е много над средния за страната и достига до 20%. През 2009г. най-обезпокоителна е ситуацията във Враца, където преждевременно родените деца са приблизително 20% от всички новородени в областната болница.

Дарението на пулсоксиметри беше високо оценено от всички специалисти в посетените болници, тъй като те могат да бъдат използвани за прецизно и навременно наблюдение на състоянието на рисковите новородени. И не на последно място, дарената апаратура помогна на болниците да изпълнят стандартните изисквания на Европейския съюз за окомплектованост на залите за първична реанимация в родилните отделения.

Пулсоксиметрите дават точна информация за сърдечната чистота и за сатурацията (или насищането на кръвта с кислород) на новороденото. Само при подобен прецизен мониторинг се осигуряват необходимите данни за сърдечната честота и снабдяването с кислород на съответните тъкани на новороденото дете. Тези данни определят и правилното терапевтичното поведение.

Избраният модел пулсоксиметри подава на екипа данни за проследяваните параметри, без да се повлиява от движение, плач или неспокойствие на новороденото дете. Неговата точност е доказана в множество тестове и изследвания, а фалшивите аларми, свързани с движението на детето, са редуцирани максимално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 02.12.10 г.
fallback