fallback

Зеленски си тръгва от САЩ без разрешение за удари по територията на Русия

Според медийни публикации в плана на Киев фигурира покана за членство в НАТО, която също не беше предложена

21:25 | 27.09.24 г.

Приключва визитата на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ и според източници на The Times едно от най-големите желания на Киев остава без отговор - разрешение за удари по територията на Русия с далекобойни ракети. Американският президент Джо Байдън не промени мнението си за изпращане на покана за членство в НАТО до края на годината, каквато заявка има в плана за мир, според медийни публикации.

По време на протоколните кадри от срещата между двамата Байдън беше категоричен, че светът е дал сериозна заявка за подкрепа на Украйна -и чрез подписаните двустранни споразумения с гаранции за помощ при ново нападение, и чрез декларацията за участие във възстановяването на Украйна след края на войната, която подписаха в Ню Йорк 30 държави и ЕС.

САЩ обаче съобщи за рекордна по своя обем на този етап военна помащ - в размер на 7,9 млрд. долара. В пакетите са включени далекобойни ракети, авиационни бомби, системи за ПВО, включително и още една Patriot, както и боеприпаси за тях, артилерийски снаряди и друго въоръжение.

Според анализатори обаче част от тях - особено новите бомби за F-16, едва ли ще покажат своята ефективност без възможност за удари по територията на Русия. След срещата с представителите на Конгреса републиканецът Линдзи Греъм призова за разрешение на ударите по Русия, за да може да бъде принуден Владимир Путин да преговаря за мир.

"В противен случай резултатите ще бъдат ужасни", допълни той, цитиран от The Times.

Байдън анонсира, че екипите на двамата президенти ще работят по плана за победата, предложен от Киев, и той ще бъде представен и обсъден с останалите съюзници на 12 октомври в Германия.

В Ню Йорк Байдън и Зеленски участваха във форум "Г-7 + Украйна", на който 30 държави и ЕС заявиха своето желание да участват в икономическото възстановяване на Украйна.

Не се мина без скандали

Визитата на Володимир Зеленски започна с посещение в завод за артилерийски снаряди в Пенсилвания, което след това предизвика истински скандал, защото републиканците го сметнаха като "намеса във вътрешната политика на страната".

Снимка: President.gov.ua

Заводът за снаряди, чиято продукция е основно за Украйна, се намира в родния град на Джо Байдън - Скрантън, а Зеленски беше придружен от губернатора на Пенсилвания - една от крепостите на демократите. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън поиска уволнението на украинския посланик Оксана Маркарова, която организира това пътуване, обвинявайки екипа на Зеленски, че не е поканил републиканци в завода.

Джонсън отказа да се срещне с украинския презцидент в Конгреса, въпреки че посещението му се радваше на двупартийна подкрепа. Визитата в Пенсилвания предизвика и остри критики на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп, който обвини Зеленски , че отказва преговори за мир, докато страната му е "безвъзвратно унищожена и милиони украинци са убити".

Републиканците пък поискаха финансов отчет за разходите около посещението на Зеленски в Пенсилвания - той пътува от Ню Йорк до там с американски военен самолет и придружен от охрана. Демократите бяха категорични, че това е стандартна практика при посещения на държавни лидери и заявиха, че републиканците опитват да политизират посещението.

Още миналата година на фона на търканията в Конгреса около помощта за Украйна и Израел, Зеленски опита да стои далеч от политическите игри в САЩ. По време на едно от предишните му посещения представители на Конгреса бяха коментирали, че кризата няма нищо общо с Украйна или нейния президент - просто политика.

На финала на визитата на Зеленски в САЩ, която започна на 22 септември, в крайна сметка се проведе и срещата с Доналд Тръмп. Разговорът беше анонсиран още преди седмица от Офиса на украинския президент, но в последните дни ту беше потвърждаван, ту беше отменян. Двамата се срещнаха в Ню Йорк, а след това Тръмп заяви, че "има какво да направи" за войната в Украйна и преди да влезе в Белия дом.

През лятото кандидатът на републиканците заяви, че може да сложи край на войната само за 24 часа. Тези изявления бяха приети с недоверие от Киев, а Зеленски го призова да не чака да стане президент и да прекрати войната, ако има план.

Сега Тръмп каза, че има добри отношения и с Владимир Путин, и със Зеленски, и може много бързо да сложи край на войната, ако спечели изборите, при добри условия и за двете страни. Украйна преживява ад, какъвто нито една страна не е преживяла, каза още кандидатът за президент на САЩ и този път не заяви, че Украйна трябва да се откаже от свои територии, за да бъде постигнат мир, каквито заявки направи Джейди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на републиканците.

Научих много, каза пред американски медии Тръмп след разговорите си с украинския държавен глава.

Володимир Зеленски коментира, че е имал ползотворен диалог с Доналд Тръмп, по време на който му е споделил детайли от плана за победата, както и го е информирал за ситуацията в Украйна. "Споделяме мнението, че войната трябва да приключи, а Путин не трябва да спечели", написа украинският държавен глава в социалните мрежи.

Медийни публикации в САЩ сочеха, че Доналд Тръмп е ядосан на изявление на Зеленски в интервю за The New Yorker малко преди пристигането му в САЩ. В него украинският президент изрази съмнение, че кандидатът на републиканците има представа какво се случва в Украйна и въобще има някакъв план, а не говори само за п ред публиката. Реално Тръмп досега не е коментирал никакви варианти, а само е правил изявления относно очакваните успехи от своите действия.

Снимка: President.gov.ua

Първата среща на двамата беше през септември 2019 година, отново в рамките на Общото събрание на ООН. Тогава Зеленски започваше мандата си начело на Украйна, а по-късно Доналд Тръмп публикува част от личната им кореспонденция, което беше използвано от демократите като мотив за импийчмант. Украинският президент омаловажи значението на публикуваните данни и така опитите за свалянето на Тръмп от власт бяха блокирани.

Ядрена заплаха

По време на своите речи пред Общото събрание на ООН и в Съвета за сигурност на ООН Володимир Зеленски предупреди за нова ядрена заплаха от страна на Русия. Тя обаче не е свързана с промяната в ядрената доктрина, анонсирана малко преди това от Путин, а украинският държавен глава съобщи, че страната му има разузнавателна информация, че Русия е използвала китайски търговски сателити и с получените данни планира удари по три ядрени централи в Украйна. Цели ще бъдат не толкова самите ядрени мощности, а инфраструктурата и електропроводи, което ще спре електроснабдяването на мощностите, а съответно и ще ограничи охлаждането на реакторите.

Това е предпоставка за инцидент, макар и не в мащаба на Чернобил, ако операторът на ядрените централи успее да спре работата на засегнатия реактор.

В плана на Володимир Зеленски за мир първата точка е ядрена безопасност и предвижда изтеглянето на руските войски от Запорожката АЕЦ, окупирана още в първите дни на пълномащабната война. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) настоява от месеци за това действие, което ще намали напрежението при управлението на най-голямата ядрена централа в Европа. 

Планът за победа е представен на американците

Планът за победа е представен на американците, каза Володимир Зеленски в специално обръщение от Ню Йорк. Той поясни, че сега всички негови елементи, сред които удари по територията на Русия, са изяснени и ще бъдат дискутирани от съюзниците. 

Той благодари на Джо Байдън за "безпрецедентния пакет" с военна помощ и допълни, че на срещата им във Вашингтон преди ден са взети важни решения. Те са в подкрепа не само на нашите военни, но и на целия украински народ, каза Зеленски, отбелязвайки изрично новата система Patriot, която е включена в новия пакет. 

В своя своеобразен отчет след визитата украинският държавен глава посочи, че представил плановете си на Конгреса и е получил двупартийна подкрепа, както и на двамата кандидати за президент на САЩ - Камала Харис и Доналд Тръмп. 

"Войната трябва да приключи, тя трябва да приключи справедливо, за да не може друг агресор, какъвто е Русия, да направи същото", посочи Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 28.09.24 г.
fallback
Още от Нотификации виж още