fallback

Красимир Атанасов: Поведението на централните банки е безразсъдно

Огромната ликвидност води до инфлация, неравенство и унищожаване на средната класа, твърди анализаторът

15:04 | 14.12.20 г.

Това, което централните банки правят в момента, може да бъде характеризирано като „безразсъдство“. Наблюдаваме една огромна ликвидност, която води до неравенство, унищожаване на средната класа и не виждам друг изход от това освен голяма инфлация. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Красимир Атанасов.

Гостът коментира, че инвестициите на Уорън Бъфет във фармацевтични акции са напълно логични с оглед на това, че секторът сега е доста спокоен и повече средства ще се насочат натам в бъдеще. 

За продажбата на акции на Apple от страна на Бъфет Атанасов заяви, че това е нормална реакция с оглед на цените на книжата в момента. Той коментира и предприетото от Бъфет намаляване на експозицията към книжата на J.P. Morgan и увеличаване на инвестициите в Bank of Ameriса.

„Самата тежест на банковия сектор не се намалява или увеличава, просто се преминава от едно име към друго. Тук по-скоро можем да говорим за преструктуриране на портфейла“, каза анализаторът.

Според Красимир Атанасов кредитните мораториуми обаче ще натежат на банковата система, позовавайки се на думите на Банката за международни разплащания, че ако тази година въпросът е бил свързан с ликвидността, от догодина ще говорим за оцеляване на бизнеса.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgara.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 06.09.22 г.
fallback