fallback

Малките риби изместват биткойн китовете през 2022 г.

Обемите биткойни, притежавани от адреси с между 100 и 1000 монети, намаляват, докато тези при портфейлите с между 0,1 и 10 биткойна значително се увеличиват

14:58 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател

Критиците на биткойна често обвиняват най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, че е станала твърде централизирана и контролирана от елитни големи инвеститори „китове“, подобно на традиционната финансова система.

Но данни на аналитичната компания Glassnode показват, че това не е било съвсем така през 2022 г., съобщава CoinDesk. Средноголемите „китове“ (които държат между 100 и 1000 биткойна, или малко под 40 млн. долара) ограничават експозициите си за сметка на „малките риби“, които я увеличават.

Притежанията на портфейли с баланси 0,1-1 биткойна, 1-10 биткойна и 100-1000 биткойна. Графика: Glassnode/CoinDesk

Краят на януари беше тежко време за криптовалутите. Компанията Meta публикува разочароващи данни за представянето си, което накара мнозина да се усъмнят в начинанието ѝ за метавселената. Притесненията около първото за годината заседание на ръководството на Федералния резерв също намалиха апетита на инвеститорите към риск. Слабото търсене в Азия, което бе замразено заради Китайската нова година, също не помогна много.

Цените естествено бяха занижени и „китовете“ приеха това като възможност за продажба. Обемите биткойни, притежавани от адреси с между 100 и 1000 монети, са намалели, докато тези при портфейлите с между 0,1 и 10 биткойна значително са се увеличили.

Почти паралелно с това броят на краткосрочните притежатели е нараснал, показвайки, че това са нови пари, вливащи се в биткойна.

Всичко това даде възможност на инвеститорите на дребно шанс да влязат на пазара. Това също така показа и че инвеститорите на дребно все още имат вяра в биткойна и използват момента да увеличат притежанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
fallback