fallback

Цената на биткойна отново е над 41 хил. долара

Минути преди 10 ч. българско време криптовалутата поскъпва с 2,7%

10:37 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на биткойна се изкачи над 41 хил. долара, след като властите в Китай сигнализираха, че се готвят за разхлабване на паричната политика, съобщава Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време криптовалутата поскъпва с 2,7% до 41 197,56 долара, показват данни на CoinDesk. Ръстове има и при останалите водещи монети: рипълът прибавя 2,6%, етерът 1,6%, а тера с 2,9%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Меме койните обаче са на червено. Доуджкойнът поевтинява с 0,9%, а шиба ину с 2,3%.

Кейт Стоктън, съоснователка на Fairlead Strategies LLC, заяви, че според технически индикатор, който тя проследява, биткойнът може в краткосрочен план да достигне до 51 хил. долара, ако успее да пробие над 200-дневната си пълзяща средна, която е малко над 48 хил. долара.

Биткойнът остана заключен през по-голямата част от годината в диапазона от 35 до 45 хил. долара. За кратко той достигна 200-дневната си пълзяща средна в края на март, което обаче бе последвано от поевтиняване от до 19% заради притесненията за паричната политика, които доведоха до разпродажби на по-рисковите активи. През този период корелацията на биткойна с технологичните акции достигна рекорд.

Здравата връзка с акциите бе в полза на криптовалутите в четвъртък, като монетите като цяло следваха поскъпването на акциите в Азия. Китайският държавен съвет в сряда обяви, че ще „увеличи финансовата подкрепа за реалната икономика, особено индустриите и малките бизнеси, които са били ударени силно от пандемията“.

Трудното поскъпване на биткойна хвърли светлина върху т. нар. алтернативни монети като кардано, аваланш и солана, които се представят по-добре от него през последните седмици и месеци. Дори и втората по пазарна капитализация криптовалута етер е поскъпнала с 24% през последния месец спрямо 7% за биткойна.

Прогнозите за новото поскъпване на биткойна обаче са предпазливи. Според Марк Нютън, управляващ директор на Fundstrat, ръстът най-вероятно ще е краткотраен и ще е необходим пробив над 48 248 долара, за да се очаква начало на ново многоседмично или многомесечно рали.

Според Кейт Стоктън ако биткойнът падне отново под 40 хил. долара, рискува да се смъкне до ниво на подкрепа от около 27 200 долара. Биткойнът не е достигал такава цена от декември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
fallback