fallback

Русия оценява местния криптопазар на 200 млрд. долара

Оценката помага да се разбере защо властите се ориентират към регулации, а не както централната банка искаше – пълна забрана

11:26 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Руснаците притежават криптовалути на обща стойност от 16,5 трлн. рубли (214 млрд. долара), показват изчисленията на Кремъл на фона на усилията на правителството да регулира индустрията.

Сумата – равняваща се на около 12% от общата оценка на всички притежавани криптовалути или една трета от пазарната капитализация на руския основен индекс – помага да се обясни защо за правителството има повече смисъл да регулира сектора, отколкото да му наложи забрана.

Изчисленията са били направени миналия месец на база анализ на IP адресите на най-големите потребители на криптоборси, както и на друга информация, посочват пред Bloomberg двама души, работещи върху предложенията за регулации, пожелали анонимност.

Оценките на притежавания обем криптовалути са в широки граници: през декември председателят на комисията за финансовите пазари в долната камара на руския парламент Анатолий Аксаков заяви, че руснаците притежават криптовалути за около 5 трлн. рубли – една трета от изчисленията на Кремъл.

Александър Филатов, съосновател и главен изпълнителен директор на блокчейн разработчика TON Labs, казва, че няма да е изненадан, ако данните на правителството се окажат верни.

„Руснаците наистина притежават много пари в криптовалути, но е трудно да се оцени реалната им стойност“, коментира той. „Много хора използват кеш, деривативни инструменти или имат два паспорта и могат да си отворят криптопортфейл на нечие чуждо име“, допълва той.

Статистиката обаче предлага поглед върху това колко широкоразпространена инвестиция са криптовалутите в третата по големина страна миньор на биткойни.

Над 17 млн. руснаци, или около 12% от цялото население на страната, притежават криптовалути, показват данни на платежния портал tripleA. Също така 60% от местните криптоинвеститори са на възраст между 25 и 44 години, а над 500 хил. програмисти са заети в индустрията, посочват още източниците.

Представител на вицепремиера по дигиталната икономика Димитрий Чернишенко заяви за Bloomberg, че според правителството над 17 млн. руснаци притежават криптовалути, но отказа да назове обща стойност на притежанията им.

В сряда, минути преди 11 ч. българско време, цената на биткойна се понижава до 38 404 долара. При останалите водещи криптовалути налице са леки повишения на стойността. След последните разпродажби криптовалутният пазар се оценява на около 1,75 трлн. долара, показват данни на CoinMarketCap.

Според източниците на Bloomberg оценката от 16,5 трлн. рубли може всъщност да е към долната граница, защото някои трейдъри прикриват активността си, използвайки виртуални частни мрежи.

„Руската криптосцена расте и има все повече и повече инвеститори, които се включват“, коментира Станислав Коритски, водещ на подкаста investBRO и криптоинвеститор от 2017 г. „Мнозина от тях са млади хора, които не разбират пазара и скачат заради манията“, допълва той.

И на фона на разминаващите се позиции на правителството и Руската централна банка по отношение на криптовалутите, руският президент Владимир Путин призова властите за регулаторен компромис.

Централната банка – която оценява годишната търговия с криптовалути в Русия на 5 млрд. долара – иска търговията и добивът да бъдат забранени, тъй като представляват заплаха за финансовата система на страната.

От своя страна, правителството разглежда предложение за набор от правила за регулиране на криптопазара, включително ограничаване на търговията до руски банки, улесняване на процеса по спиране на чуждестранни криптоборсови сайтове, предлагане на достъп на чужденци до надеждни местни борси и др., съобщават от в. „Российская газета“.

Що се отнася до руските служби, за които в началото се съобщаваше, че подкрепят идеята на централната банка за забрана, тъй като токените може да се използват за финансиране на опозиционни партии, те са сменили позицията си. Според източниците сега подкрепят предложенията на правителството за регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
fallback