fallback

България ще намери алтернативни количества газ, но на каква цена?

Трябва да се предприемат действия по запълване на хранилището в Чирен, каза Николай Кискинов

23:07 | 01.06.22 г. 12

След спиране на доставките на газ за България от „Газпром” страната ни е много ухажвана с алтернативни доставки. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в рубриката Checkbox на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всеки иска да доставя на България. Страната ни е привлекателна, защото газът на съседните пазари е евтин, а в Европа е скъп, това ни прави атрактивен пазар и има оферти отвсякъде, отбелязва гостът. България ще успее да намери алтернативни количества, но е много спорна цената, на която ще ги доставим, смята той. 

Кискинов отбеляза, че общото усещане на пазарните участници за това как страната ни е прекратила отношенията с „Газпром” и нататък ще се оправяме без тях, е, че това ще става на съответната цена. „Количества изглежда ще има, но те ще са на по-висока цена”, коментира събеседникът.

„България в момента не се снабдява с природен газ от „Газпром” договорно. Иначе можем да кажем, че изглежда са договорени някакви алтернативни количества, които ще влязат чрез физическа доставка на тези два танкера на пристанища, които са извън страната. Оттам чрез суапови сделки всъщност ще бъдат пренесени в България. „Този газ е пребоядисан, той всъщност идва от Руската федерация – такъв му е източникът”, посочи събеседникът.

Кискинов смята, че е изключително важно да разберем каква е политиката за подготовка на страната за зимния период. „Трябва да се предприемат действия по запълване на хранилището в Чирен, защото на този етап не изглежда Чирен да се захранва с количества за предстоящата зима, а това е много важно”, посочи гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
fallback