fallback

Без промяна остава засега общото потребление на ток по празниците

Равномерната консумация се дължи на топлото време, нехарактерно за тази година, твърдят от електроенергийния системен оператор

10:21 | 24.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общото потребление на ток по време на Коледните и Новогодишните празници остава непроменено, но пиковите часове с пиково потребление се изнасят по-рано с около три часа – вместо в 19.00 часа пикът идва в 16.00 часа. Това коментира пред БНР ръководителят на Централното диспечерско управление към електроенергийния системен оператор Димитър Зарчев. 

По думите му натоварването, което се очаква, ще бъде относително постоянно през целия ден. Той отдаде равномерната консумация и на топлото време, нехарактерно за тази година.

„За последните две години температурите са били същите… От гледна точка на системата сме осигурени, имаме достатъчно резерви“, отбеляза Зарчев и посочи, че не се очаква да има проблем с производството на електроенергия.

„Не очакваме да има проблем с производство на електроенергия през тези дни. Разчитаме на енергийния микс, той е разполагаем в страната през последните години. Ние наблюдаваме комплексните язовири, които имат системно значение за производството на електроенергия. В тях нивата са малко по-ниски от средните през последните няколко години, но към този момент от време не очакваме затруднения и там“, каза още Димитър Зарчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
fallback