fallback

Добивът на газ в България расте с 50% през април на годишна база

НСИ отчита ръст на производството на всички енергийни продукти през април

11:45 | 29.06.17 г.

Ръст на производството на всички енергийни продукти, които следи Националния статистически институт (НСИ), има през април. Най-голямо е увеличението по отношение на добива на природен газ - с 50% на годишна база.

От публикуваните данни е видно още, че производството на електроенергия се увеличава с 16,3% до 3,42 хил. гигаватчаса. Спрямо месец март обаче това е спад от 13,4 на сто.

Основната част от тази електроенергия е реализирана на вътрешния пазар - 2,74 хил. гигаватчаса. И по отношение на доставките движението е разнопосочно - спрямо март намалява с малко над 10%, но на годишна база има ръст от 12,7%.

През април в страната са добити общо 9 млн. куб. метра природен газ, което е с 10% по-малко спрямо март. Количеството е крайно недостатъчно за нуждите на икономиката и те се покриват основно с внос. През април са реализирани доставки на природен газ (местен добив и внос) в размер на общо на 261 млн. куб. метра. На месечна база те намаляват със 17,1%, но на годишна има увеличение в рамките на 13%.

НСИ отчита годишен ръст по отношение на добива на твърди горива - с 14,3% до 2,35 млн. тона. Но и тук месечните данни сочат спад - с 1,3%. Твърдите горива са за задоволяване на местното потребление и има малък внос. Общо доставките през април са в размер на 2,43 млн. тона, или спад от 2% на месечна и ръст от 14,4% на годишна база.

От статистиката за април се вижда още увеличено производство на пропан-бутан и горива - дизелово гориво и безоловен бензин. За тях тенденцията за нарастване е както на месечна, така и на годишна база.

Растат и доставките на горивата, като единственото изключение е безоловният бензин, за който се отчита месечен ръст, но годишно изменение в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
fallback