fallback

Енергийният министър и „Тотал“ подписаха допълнително споразумение за блок „Хан Аспарух“

През есента компанията планира сондаж в района

17:27 | 15.06.17 г.

Допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“ подписаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия.

Със споразумението се урежда продължаването на срока на договора, информира енергийното министерство.

С решение на Министерския съвет от 18 април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“ бе удължен със 135 дни.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местния добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата.

Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и „Тотал“ ще продължат и в рамките на сегашния мандат.

По думите на управителя на компанията Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок „Хан Аспарух“.

Ксавие Фожрас запозна министър Теменужка Петкова с Алманаха на черноморското крайбрежие, разработен от „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ в партньорство с Института по океанология към БАН.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
fallback