IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газовите потоци, които заобиколиха България

Надпреварата кой ще бъде новият център на енергийната карта на Балканите ще бъде решена от газохранилищата

17:00 | 26.12.16 г. 20
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Газохранилищата - важният елемент от плановете за газови хъбове

Гърция не е фиксирала къде физически може да изгради газов хъб, отбеляза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg. Засега неофициално в Атина се говори, че това може да бъде Александруполис. Край града ще премине ТАР, а на пристанището трябва да бъде изграден и терминал за втечнен газ.

Но дори и без външните потоци на газ, България има шанса да запази ролята си, благодарение на залежите в Черно море. "Аз считам, че действително Черно море ще се окаже зона, богата на петрол и газ", уверен е Иванов.

И макар и конкуренцията не само между България и Гърция, а донякъде и Турция, да се ожесточава по отношение на газовите доставки, решаващо ще се окаже наличието на газохранилища. Украйна, която в момента е един най-важните транзитни центрове на Европа, има капацитет да съхранява малко над 30 млрд. куб. метра (по данни на "Нафтогаз Украйна") и максимален дневен дебит от хранилищата - 70 млн. куб. метра на ден.

За сравнение, единственото хранилище у нас е с максимален капацитет от около 560 млн. куб. метра. До две години то трябва да бъде разширено, но до максимум 1 млрд. куб. метра. Гърция също има едно хранилище - на терминала за втечнен газ в Ревиатуса, което също е с малък капацитет.

Газовите хранилища са в основата на реализацията на плановете за газоразпределителен център, именно чрез който страните могат да се възползват в пълна степен от преминаващите през територията им газопроводи.

Ситуацията в последните години се промени значително спрямо времето, когато газът се транспортираше основно по газопроводи. Тогава производителите диктуваха всички условия, а потребителите се опитваха да се договорят за доставка. Сега производителите трябва да се съобразят със заявките на своите потребители.

Затова и газовите хранилища добиват важно значение - в тях се нагнетяват по-големи количества през лятото, когато цените на производителите са по-ниски, и се продават през зимата, когато потреблението се повишава, с което се качва и цената. В допълнение, с помощта на хранилищата се гарантира и пиковото потребление при изненадващи ситуации - рязко падане на температурите или технически проблем по газопроводите, и така газовият център ще може да изпълни задълженията си към потребителите.

Или с други думи, последната дума при разпределянето на картите в газовия пасианс още не е казана и шансовете все още са налице. Въпросът е как ще бъдат реализирани, а крайният срок е вече доста кратък - 2020 г.* чука на вратата.

* Русия планира да ограничи до минимум транзита през Украйна от 2020 г. В изпълнение на тази цел "Газпром" активно работи за реализацията на "Турски поток" и "Северен поток" 2. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 16
power grid
преди 7 години
Няма страшно ей са *** доди оня експерта по битавата газ и ша изгони руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
Ми точно щото чета ...тоя счита , няма нищо сигурно...или и ти само "считаш" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
bigmamascandal
преди 7 години
To си пише кой е бре, чети малко.. .отбеляза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Авторите на статията вадят скрития коз от ръкава :"Но дори и без външните потоци на газ, България има шанса да запази ролята си, благодарение на залежите в Черно море. "Аз считам, че действително Черно море ще се окаже зона, богата на петрол и газ", уверен е Иванов."Сега , кой е Иванов и колко е уверен , е друг въпрос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 23
deant
преди 7 години
Предлагам да надупчим Добруджа за шистов газ и нефт и да станем независими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 17
aldy
преди 7 години
Сега други ще губят от гадните руски газови проекти. Ние се отървахме от руската зависимост. Щото С ТОЛКОВА АКЪЛ - ТОЛКОВА. Затова пък БейХей се перчи с газов хъб БЕЗ ГАЗ. Какъвто народът, такива и управниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 18
pinoccio
преди 7 години
Гърците - тарикати, а ние се плашим от Брюксел като сурикати. Нали каспийският нефт е пак съветски нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 20
majnata
преди 7 години
***.ло.ум.ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 23
majnata
преди 7 години
България изгуби всякакви шансове в газовата игра. Отредена ни е роля на публика и всякакви приказки за хъбове и газохранилища , са приспивна песен за *** ...на каквито и ни направиха ЕС и Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още