fallback

148 предприятия искат подкрепа срещу скъпия зелен ток

Предприятието КЦМ 2000, разположено край Асеновград, получава малко над 8 млн. лева

15:59 | 09.11.16 г.

Общо 148 са заявленията, които предприятията подадоха с искания за подкрепа, свързана с тежестта за бизнеса от разходите за зелена енергия от възобновяеми източници. Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката.

Днес енергийният министър Теменужка Петкова връчи първите помощи за две предприятия - "Биовет" (Пещера) и предприятието КЦМ 2000, разположено в близост до Асеновград. Финансовата помощ за КЦМ 2000 е 8,03 млн. лева.

Схемата, одобрена от Европейската комисия през август, предвижда възстановяване на част от зеления компонент в таксата "Задължения към обществото" за енергоемкото производство. Възможността е предвидена от европейските институции като защита на европейската икономика заради амбициозните цели на ЕС за развитието на зелената енергетика.

Помощта влезе в сила преди месец със стара дата - от 1 август 2015 година заради забавената нотификация на наредбата от страна на Брюксел. Оказа се, че страната ни не беше подала нотификация за държавна помощ за производителите на зелена енергия и по тази причина от ЕК не можеха да одобрят подкрепата за индустрията заради тежестта от това производство.

Средствата, които бяха нужни за помощта, обаче се трупаха във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тоест разходите на НЕК няма да се увеличат. За периода от 1 август 2015 година до 30 юни 2016 година парите, нужни за изпълнение на наредбата, са 97 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 08.09.22 г.
fallback