fallback

Т. Петкова: Решението за ОВОС на АЕЦ "Белене" още е валидно

Осъществяването на инвестиционното намерение на площадката на централата е започнало в срок

17:19 | 07.11.16 г.

Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на АЕЦ „Белене“ все още има правна сила, макар и издадено още през 2004 година. Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова до депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

В своето становище, публикувано на сайта на Народното събрание, Петкова припомня хронологията по издаването на ОВОС. Това става с решение на енергийния министър от 2004 година. Решението обаче е обжалвано, но влиза в сила три години по-късно.

Според Закона за опазване на околната среда ОВОС губи своето правно действие, ако в продължение на пет години от дата на издаването му не е започнала реализацията на инвестиционното предложение. Дали има работа по проекта установяват контролните органи по околната среда.

Според проверката на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен проектът е фактически започнал – изградени са няколко сгради, съоръжения и инсталации, разположени на площадката. Проверката на районната инспекция е била извършена в края на септември 2016 година.

На базата на установеното от инспекторите от Министерството на енергетиката заключават, че работата по инвестиционното предложение е започнала в срок и ОВОС не е загубила своята своето правно действие. 

Към 2014 година стана ясно, че АЕЦ "Белене" няма лиценз - проектът беше спрян преди Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да се произнесе. От Агенцията обаче заявиха по време на изслушване в Народното събрание, че е въпрос на дни централата да бъде лицензирана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:05 | 28.08.22 г.
fallback