fallback

Симеон Николов: Турция не променя целите си, а само тактиката

Европа и НАТО не трябва да се притесняват от затоплянето на отношенията между Москва и Анкара, смята дипломатът

10:49 | 10.08.16 г. 2

Турция не променя своите геостратегически цели, а само тактиката си и Европа и НАТО няма за какво да се безпокоят от промяната на курса на Анкара към Русия. Това заяви дипломатът Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Европа и България печелят, защото се отива към по-голяма сигурност, когато двете големи сили Турция и Русия се сближават“, категоричен беше той. Опасността от конфликт след свалянето на руския самолет от турските ВВС е била много по-голяма заплаха за Стария континент.

Николов обаче определи, че активирането на работата по „Турски поток“ може да се смята за загуба за Европа, защото този проект ще подрони усилията на Европа да намали зависимостта си от Русия за доставките на природен газ. С реализацията на този проект ще се загуби значението на „Южен поток“ и намалява ролята на Украйна като транзитна държава.

Според експерта турският президент е пристигнал в Русия, воден не само от желанието да намали икономическите загуби от санкциите, които наложи Москва, смята експертът.

Ердоган е опитал да убеди САЩ да не допуска кюрдска автономия и Европа и НАТО за военна операция на територията на Сирия и създаването на зона, забранена за полети. И в двете не е постигнал успех и по тази причина сме свидетели на затоплянето на отношенията между Анкара и Москва, категоричен е Николов.

Русия и Турция също имат големи разногласия по темата за Сирия и затова темата беше извадена от общите разговори и не беше повдигната по време на официалната пресконференция след срещата на двамата държавни глави.

Според дипломата обаче разговори по темата са водени. Анкара е предложила орязване на логистичните канали на бунтовническите групировки в Сирия, а в замяна страната очаква Русия да не подкрепя кюрдите. 

Какво каза още експертът за срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
fallback