fallback

АЕЦ "Козлодуй" няма подробен устройствен план

ПУП се изисква за реализирането на всякакви инвестиционни намерения на производствената площадка на централата

11:34 | 04.08.16 г. 1

АЕЦ „Козлодуй“ няма подробен устройствен план (ПУП), става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова до депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Съгласно изискванията на Закона за устройство на територията и на Закона за безопасното използване на ядрената енергия наличието на ПУП е задължително условие за реализирането на всякакви инвестиционни намерения на производствената площадка на централата.

Затова и от централата са предприели мерки за издаването на устройствен план през 2006 година. Досега обаче заданието не е финализирано, става ясно от отговора на енергийния министър.

Строителните дейности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, която е обект на техническата инфраструктура с национално значение, до момента са извършвани с разрешение на министъра на регионалното развитие. Искането за издаване на скица за проектиране се придружава с извадка от кадастралния план на АЕЦ „Козлодуй“, обяснява още Петкова.

За някои строежи пък не се изисква специално одобрение, тъй като са текущи ремонти на сгради, съоръжения и инсталации, допълва още тя. За тях централата получава разрешение от община Козлодуй.

Строителството на АЕЦ „Козлодуй“ започва в началото на април 1970 година. На площадката на централата са изградени шест блока – първите четири са с мощност от 440 мегавата, а пети и шести – 1000 мегавата. Първите два блока са въведени в експлоатация през 1974 година и през 1975 година. Последните два – съответно през 1988 година и през 1993 година.

Проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на съоръженията е реализирано съгласно действащите тогава разпоредби, а именно на базата на Генерален план, който е бил надграждан и конкретизиран през годините.

България затвори предсрочно малките блокове на централата от съображения за сигурност. В момента тече процедура за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок в първата ни ядрена централа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 04.09.22 г.
fallback