fallback

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" е отстранен заради съмнения за корупция

Димитър Ангелов обаче е категоричен, че в централата се работи при стриктно спазване на българското законодателство

13:53 | 06.07.16 г. 1

Директорът на АЕЦ „Козлодий“ Димитър Ангелов е бил сменен след информация, че е бил собственик на офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови, която се е възползвала от от поръчки на централата.

Това потвърди от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола.

Той посочи, че е имало проверка от службите за сигурност на сигнал, подаден от независимия депутат Георги Кадиев, за наличието на конфликта на интереси. Борисов беше категоричен, че се е консултирал с експерти кой да бъде поставен на мястото на Ангелов и единодушно изборът е паднал върху заместника му – Иван Андреев. 

Междувременно от АЕЦ „Козлодуй“ разпространиха позиция на Димитър Ангелов, в която той категорично заявява, че не притежава фирма – нито в България, нито в чужбина, а твърденията за корупционни практики не отговарят на твърденията.

„Потвърждавам, че в „АЕЦ Козлодуй” стриктно се спазва действащото в Република България законодателство във всички сфери на дейност. Решенията, които се вземат във връзка с възлагането на обществени поръчки, предварително се одобряват от Съвета на директорите на Дружеството и/или от Съвета на директорите на БЕХ. Процедурите се провеждат в съответствие със Закона за обществените поръчки, при следване на принципите за публичност и прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна и лоялна конкуренция“, е записано в позицията на Димитър Ангелов.

Вчера от Българския енергиен холдинг (БЕХ) съобщиха за смяната в ръководството на централата. Формално мотивът за отстраняването на Димитър Ангелов е изтичането на мандата му на 3 юли. Справка в Търговския регистър обаче показа, че БЕХ е подал заявление в Търговския регистър за смяната след разпространение на съобщението за отстраняването на Ангелов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
fallback