fallback

КЕВР потвърди изчисленията на "Булгаргаз" за цената на газа

Дружеството очаква с 10% по-ниска средна цена на доставката на суровина от Русия

11:18 | 20.06.16 г.

Работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди изчисленията на „Булгаргаз“ за цената на природния газ през третото тримесечие.

На 10 юни газовата компания внесе в регулатора ценовото си заявление, в което посочи, че очаква цена от 281,08 лева за 1000 куб. метра природен газ, или с 9,97% по-евтино спрямо второто тримесечие. Предложението ще бъде обсъдено на открито заседание в енергийния регулатор по-късно тази седмица. 

Анализите на работната група на КЕВР показват, че цената, по която газовото дружество ще получава суровината от „Газпром“ през периода юли – септември 2016 година, ще бъде със средно 10% по-ниска от тази, получена в периода април – юни. В същото време обаче статистиката показва, че в летните месеци се увеличава калоричността на газа, получаван от Русия, което малко оскъпява доставките.

Върху цената влияе и намаляващата стойност на щатския долар – с 2,51% спрямо второто тримесечие на годината. От доклада, публикуван на страницата на КЕВР, се вижда още, че през третото тримесечие „Булгаргаз“ е заявил 558,1 млн. куб. метра газ, което е средно с 12% по-малко спрямо настоящия тримесечен период. Транзитните такси за преминаването на суровината през територията на Румъния са 3,16 млн. евро.

От анализите е видно още, че към 30 април 2016 година дългосрочните задължения на „Булгаргаз“ са в размер на 35 млн. лева, които са основно по споразумения за разсрочване на задължения за пренос и съхранение на природен газ към „Булгартрансгаз“.

Краткосрочните задължения са в размер на малко под 82 млн. лева, като основната част от тях (31 млн. лева) са към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за получен краткосрочен заем. Почти 20 млн. лева са краткосрочните задължения на „Булгаргаз“ към „Булгартрансгаз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
fallback