fallback

Частен инвеститор би върнал вложеното досега в АЕЦ Белене, смята експерт

Ще изчакаме арбитража, преди каквото и да било решение за централата, категорична е енергийният министър Теменужка Петкова

11:22 | 16.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Частен инвеститор би могъл да спаси вложените да момента пари в АЕЦ Белене. Това мнение изрази в рамките на международната ядрена конференция Булатом Никита Христов от Риск Инженеринг. Той посочи, че със спирането на проекта ограничава възможността за връщането на инвестициите и генерирането на печалба.

В проекта за втора ядрена централа у нас са наляти поне 1 млрд. евро, а има и пропуснати ползи, сред които и за строителните компании, които биха построили централата. Спирането на строителството е оспорено от Русия чрез арбитражен съд. Очакванията са, че резултатът от делото ще стане ясен до седмици.

Христов посочи, че мотивът на българската държава да се откаже от АЕЦ Белене е бил липсата на финанси. Според експерта не е било посочено, че проектът не е икономически изгоден, затова и има шанс вложените средства да бъдат върнати, а пропуснатите ползи - получени.

С продажбата на проекта на частен инвеститор, той ще получи печалбата от работата на централата, но държавата ще си върне инвестицията. Частният инвеститор би купил и произведеното оборудване и така да отпадне делото в арбитражния съд.

Руската страна ни съди именно за поръчаното, но не платено оборудване за централата. Заведеният иск е за 1 млрд. евро, а страната ни от своя страна е завела контраискове в арбитража.

"Нека изчакаме решението на арбитража", призова енергийният министър Теменужка Петкова, помолена да коментира има ли раздвижване около проекта за втора ядрена централа у нас. Тя посочи, че делото тече от доста време, но казусът е много сложен.

Според министъра няма как да има извънсъдебно споразумение по делото, преди съдът да се произнесе по него. Когато има решение, българските власти ще обмислят и стъпките, които да предприемат, каза още Петкова.

Тя отказа да коментира има ли частен интерес към АЕЦ Белене с мотива да бъдат опазени националните интереси на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 03.09.22 г.
fallback