fallback

Теменужка Петкова: Няма основание да бъде повишена цената на електроенергията

В началото на есента междусистемната газова връзка с Румъния може да е факт, заяви енергийният министър

11:42 | 07.06.16 г.

Цената на електрическата енергия няма основание да бъде повишена, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. Тя коментира, че решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените от 1 юли ще отразява обективно реалното състояние на енергийния сектор в страната.

Министърът подчерта, че ролята на изпълнителната власт е правилно да управлява сектора и да търси възможности за оптимизиране на разходите, за да може държавната енергетика да бъда максимално ефективна. 

НЕК на практика обира всички негативи в електроенергийната система – това е буферът, който обира всички загуби. Тя изкупува част от енергията на преференциални цени, а продава на пазарни. Финансовото състояние на НЕК е важно за сигурността за системата, коментира министърът.

По думите й за първи път от много години насам НЕК реализира положителен финансов резултат и състоянието на компанията е стабилно.

Според нея пълната либерализация на системата ще реши финансовите проблеми в сектора.

Либерализацията няма как да прекрати преференциите за американските централи и зелената енергия. Но всички производители ще търгуват тока през борсата и НЕК няма да е задължена да изкупува енергията, обясни Петкова. Тя подчерта, че няма причина гражданите да се притесняват от пълната  либерализация.

Тя коментира още, че междусистемната газова връзка с Румъния е в най-напреднала фаза. Трябва да бъде довършен най-сложният участък под Дунав. След първи неуспешен опит е проведена процедура и австрийската компания „Хабау“ изгражда съоръжението. Същата компания работи и по съоръженията в Румъния. В началото на есента очаквам първият интерконектор да бъде факт, ако всичко върви по график, заяви министърът.

Тя допълни, че освен по междусистемните връзки се прави и модернизация на газопреносната мрежа. От шест компресорни станции са модернизирани четири, последната от които – в Петрич.

Ако в българските териториални води на Черно море бъде открит природен газ, за тези количества няма да има такси за пренос, които формират 30% от цената, каза Петкова. Тя уточни, че българската страна няма ангажимента да изкупува количествата, но страната ще получава концесионно възнаграждение.

Тъй като в момента тепърва ще се правят сондажи в блок „Хан Аспарух“, тя отказа да отговори дали количествата ще бъдат за вътрешно потребление или за износ. В блок „Нептун“ в Румъния има 84 млрд. куб. м газ, даде пример тя. „Когато има поне три източника на газ, цената ще бъде конкурентна. От друга страна, диверсификацията означава сигурност“, заяви енергийният министър. 

Теменужка Петкова отново отхвърли обвиненията на АБВ, отправени от Румен Петков, че чрез преговори в Япония и Китай се прави опит да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки (ЗОП). Тя определи тези обвинения като „абсолютно безпочвени и силно манипулативни“, с цел да заблудят българското общество, че нещо в енергетиката се случва задкулисно.

Тя поясни, че срещите в Япония са резултат от меморандум, подписан от БЕХ и компанията “Тошиба”. Според меморандума сътрудничеството е правно необвързващо – могат да се водят разговори и дебати, но никакъв правен ангажимент не възниква за двете страни. Така че по думите й няма никаква връзка със ЗОП.

Разговорите са били за ПАВЕЦ “Чаира” и ТЕЦ “Марица Изток 2″, тъй като това са проекти, които “Тошиба” е реализирала като производител на оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
fallback