fallback

КЕВР ще увеличи три пъти санкцията при кражба на електроенергия

Доставчиците на електроенергия могат да предложат допълнителни тарифи на клиентите на свободния пазар, каза председателят на регулатора

18:44 | 05.04.16 г. 1

КЕВР увеличава значително санкцията при кражба на електроенергия, съобщи в ефира на bTV председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В момента при установяване на кражба нарушителите плащат електроенергия по цените, по които електроразпределителните дружества плащат тока за технологични загуби - цената на АЕЦ "Козлодуй", или около 30 лева за мегаватчас. Към тази сума се добавят още почти 37 лева за мегаватчас - таксата "Задължения към обществото".

Идеята на регулатора е кражбите на електроенергия да се компенсират по цена за недостиг - 202 лева за мегаватчас. Подобно искане отправиха и самите ЕРП-та, тъй като кражбата на ток реално нарушава баланса и те заплащат допълнително в пиковите часове за недостига на електроенергията.

Иванов посочи още и че ще бъде удължен срокът, за който крадците на електроенергия трябва да плащат от датата, на която съдът постанови, че има злоупотреба. В момента това е три месеца назад, а в Германия например е шест месеца. В някои европейски държави срокът дори е година назад, посочи ръководителят на енергийния регулатор.

Според него тези мерки ще имат дисциплиниращ ефект и ще намалят технологичните и технически загуби на ЕРП-тата. КЕВР определя, че тези загуби са 8% за ЧЕЗ България и EVN България и 9% за Енерго Про. Дружествата обаче настояват, че регулаторът неправилно изчислява технологичните загуби и те са в рамките на 11-12%. Според Иванов разликата е именно заради кражбите на електроенергия.

За него кражбите не се увеличават, но тенденцията е да се задържат и то доста устойчиво в годините.

Иван Иванов направи коментар и по повод либерализацията на електроенергийния пазар у нас. Той поясни, че излизането на свободния пазар е право, а не задължение за битовите потребители.

Иванов каза още, че цената, която предлагат доставчиците, не е единственият критерий за избор, а търговците могат да предложат и допълнителни услуги - например различни тарифи. Председателят на КЕВР посочи, че в нощните часове цената на електроенергията на борсата и у нас, и на регионалните борси, е по-ниска от цената на нощната тарифа в момента, което може да позволи по-ниска оферта в часовата зона след 22 часа.

По наблюденията на КЕВР енергийната борса работи "перфектно" и няма споразумения или търговия с вътрешна информация. Според него след като заработи и платформата за двустранните договори (очакванията са това да стане през юни) ще се увеличат и търгуваните количества. Иванов посочи, че през лятото изтичат повечето договори на големите стопански потребители и много от тях ще започнат да купуват електроенергия от борсата.

Председателят на КЕВР посочи още, че в рамките на април ще бъде изготвен моделът за защита на енергийно уязвимите потребители.

Практика е в Европа да бъдат защитени домакинствата с ниски доходи, на възрастни хора и хора с тежки заболявания, допълни още Иванов. За тях ще има специална социална тарифа, а част от разходите ще бъдат покривани от специален фонд, за чието създаване работят експерти от енергийното и социалното министерство с подкрепата на КЕВР и ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
fallback