fallback

Христо Казанджиев: IGB не може да бъде комерсиален проект

Интерконекторът предлага несигурен вариант за доставка на природен газ, смята експертът

13:19 | 29.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Планираният интерконектор между България и Гърция IGB не може да бъде комерсиален проект. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Този проект е междусистемна връзка, той трябваше да бъде реализиран изцяло от „Булгартрансгаз“ като се разчита на доставки на природен газ по Южния газов коридор, през Турция, през Гърция чрез терминал за втечнен природен газ“, каза той. За него обаче това е много несигурен сценарий на доставките.

„Към настоящия момент онова, за което поне се говори, че е гарантирано, е доставка на 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан“, категоричен е експертът от Българския енергиен и минен форум.

Според него дори и тези количества не са гарантирани, защото все още няма обвързващи търговски договори.

Не за първи път Казанджиев критикува газовите проекти, в които България участва. През есента на 2015 година експертът беше категоричен, че страната не обмисля добре възможностите, които получава. Тогава Казанджиев посочи, че IGB е рентабилен само при изграждането и на нов терминал за втечнен газ на гръцкото крайбрежие.

Такава обвързаност вече съществува – с терминала за втечнен газ край Александруполис, който също беше определен като проект от общоевропейско значение. Дори има и заявки за потенциални доставки на газ през терминала.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
fallback