fallback

AES Гълъбово: Няма да има ново удължаване на договорката с НЕК

Ръководството на централата ще подаде иск в арбитраж, ако до края на април не получи дължимото от НЕК

10:35 | 28.03.16 г. 1

Няма да има ново удължаване на срока, в който Националната електрическа компания (НЕК) трябва да разплати старите си задължения към AES Гълъбово. Това съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на централата Оливие Маркет.

Двете страни се договориха до края на април НЕК да изплати дължимото към централата, а в замяна на това ще влезе в сила подписаното още през миналата пролет споразумение за намаляване на цената за разполагаемост на AES Гълъбово.

Споразумението всъщност обхваща и двете „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал. От намаляването на цената за разполагаемост НЕК ще пести по 100 млн. лева на година, съобщи при подписването на документа енергийният министър Теменужка Петкова.

НЕК дължи на двете централи малко над 900 млн. лева. За да може да се разплати с тях, държавната компания разчита на заем, който да изтегли Българският енергиен холдинг (БЕХ). В момента се водят преговори с един от банковите консорциуми за отпускане на мостово финансиране в размер на до 650 млн. евро.

Заемът е важен за държавната енергетика и защото ще намали дефицита в сектора. След като получат своите вземания от НЕК, двете „американски“ централи ще се разплатят с Мини Марица-изток. Задълженията им към мината са в размер на общо около 400 млн. лева.

Преговорите по отпускането на заема са вече на финален етап. По тази причина и Маркет определя като „възможно, изпълнимо и реалистично“ сделката да приключи навреме – до края на април.

Ако обаче държавната компания не се разплати с AES Гълъбово до края на този срок, американският инвеститор ще потърси правата си в арбитраж, предупреди още изпълнителният директор на централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
fallback