fallback

Щетите за енергийната мрежа на Западна България досега са 360 хил. лв.

Няма основание за санкциониране на ЕРП-тата заради прекъснатото захранване, смята КЕВР

12:21 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Силният снеговалеж и обледяването на кабелите в първите седмици на 2016 година са причинили щети за 360 хил. лева в мрежата в Западна България, съобщиха от ЧЕЗ България. Повредени са 82 стълба и се е наложила смяната на 2 тона кабели, както и на 500 изолатора.

Голяма част от мрежата на дружеството е въздушна, което я правя уязвима при лоши метеорологични условия, признават още от дружеството. Същевременно за 11-те години на пазара у нас от чешката компания са вложили повече от 800 млн. лева за модернизацията на електроразпределителната мрежа в този регион.

В сряда председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов посочи, че започналата преди кризисната ситуация проверка в ЕРП-тата показва, че няма нарушения, свързани с забавено издаване на фактури за електроенергия. Подобни нарушения бяха регистрирани в началото на миналата година в мрежата на Енерго Про, които бяха обяснени с пропуск в софтуера, използван от компанията.

Иванов беше категоричен още, че няма основание за налагане на санкции срещу електроразпределителните дружества, свързани с прекъснатото захранване. Над 1400 населени места са били без ток заради лошите метеорологични условия преди броени дни, уточни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
fallback