fallback

Кои са новите иновативни практики в HR сферата?

Стандартното работно бюро, работно време и структура на работата остават в миналото, а на тяхно място идват иновативни подходи в HR сферата

11:50 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Все повече се говори за интеграция на работа и личен живот, а не за баланс между двете. Затова и стандартното работно бюро, работно време и структура на работата остават в миналото. На тяхно място идват иновативни подходи в HR сферата, които допринасят за щастието, удовлетвореността, креативността и продуктивността на служителите. Тук сме събрали някои от тях, а на Тук-Там Кошер 2020 ще можеш да се срещнеш на живо и онлайн с едни от най-прогресивно мислещите и иновативни компании и бизнеси в България.

Провеждане на видео интервю

Провеждането на видео интервю а работа стана много популярно в настоящата ситуация на пандемия, но то се използва и от преди това. Един от неговите основни позитиви е пестенето на ресурси - време и средства. Печели се време за повече интервюта и не се налага хората да идват на място в офиса. Още по-ценното при видео интервюто е възможността да интервюираш потенциални кандидати от най-различни точки на света. Ако компанията е мултинационална и има нужда от хора в цял свят, видео интервюто е най-добрият вариант за първоначален подбор на човек в екипа.

Платено време за доброволчество

Все по-често компаниите и бизнесите отделят време за социална ангажираност на хората в екипа си. Затова и една от иновативните HR практики е да дава допълнително платен отпуск за участие на служителите в доброволчески инициативи. По този начин те стимулират служителите си да бъдат социално ангажирани и да се изгради един щастлив екип, който знае, че допринася за нещо по-голямо. Броят на дните платен отпуск за доброволчество може да варира и дори да се увеличава, ако става дума за участие на по-голяма група хора от компанията, работещи по голям проект. 

Пазене на работата в тайна

Друга иновативна HR тактика е да пази естеството на работата в тайна. Apple е една от световните компании, която експериментира с тази практика. Една от целите на този подход е да се опазят в тайна от конкурентите детайлите около следващите инициативи на компанията. В такива ситуации кандидатите не знаят почти нищо за позицията, естеството на работа или бъдещата им роля през целия процес на подбор. От една страна, някои кандидати приемат това като предизвикателство и мистерия, които предизвикват любопитството им. От друга страна, такъв подход може да е и много фрустриращ и да причини тревожност у кандидати, които искат да бъдат предварително подготвени с информация.

Гъвкавост на работното място

Така, както доскоро се говореше много за гъвкаво работно време - новата норма, особено по време на пандемията, е гъвкавостта на самото работно място. Вече се говори повече за интеграция на работа и личен живот, а не толкова на баланс между двете. Посредством гъвкавото работно място компанията оценява приноса на служителя, а не толкова броя физически отработени часове. Не само гъвкавото работно място, но и възможността да си тръгнеш по-рано от работа, за да вземеш децата от училище, или пък да отсъстваш заради преглед при лекар, са също сред новите подходи в бизнеса. 

Без наименование на позицията

Премахването на наименованието на позицията е друг иновативен HR подход, въведен преди няколко години. Неговата основна цел е да намали чувството за йерархия в компанията и в традиционните бизнеси. На наименованието на позицията вече се гледа като на отживелица, която само обременява служителите. Затова и на някои места хората вече не са поставени в рамки с едно единствено определение на позицията им. Логиката зад това решение е, че наименованията на позицията “запушват” креативността, която се цени все повече. От друга страна, името на позицията създава и непродуктивна йерархична структура и зависимост. Липсата на позиции стимулира по-задружни и креативни екипи.

Персонализиране на позицията според таланта

Иновативен HR подход е и персонализиране на позицията според таланта на служителя или кандидата. Много HR оставят на страна длъжностните характеристики, като за сметка на това изграждат позицията спрямо силните страни и интересите на кандидата. Макар да е голямо предизвикателство, тази практика все повече се доказва като силно успешна, ако се прави по правилен начин. За целта е необходимо да се познават добре служителите и да се изградят начини и стратегии за точно “измерване” на техните качества, умения и интереси. По този начин дори кандидат да не отговаря точно на описанието на дадена обява за работа, ако той или тя имат други ценни качества и умения, HR-ите могат да персонализират подходяща за тях позиция.

Вероятно все още не съществува компания, която инкорпорира всеки един от гореизброените иновативни подходи. Въпреки това компаниите, които следват някои от тези прогресивни практики се радват на сплотени, продуктивни и удовлетворени от работата си екипи. Тези практики допринасят до голяма степен и за наличието на конструктивна конкуренция в сферата на подбора на служители. 

За да се запознаеш с такива прогресивно мислещи компании в България, заповядай на Тук-Там Кошер, който ще се проведе на 17-ти септември, на живо и онлайн. 

Регистрирай се сега!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 05.09.22 г.
fallback