fallback

Фондация набира кандидати за обменни програми в земеделския сектор

Земеделци и млади учени ще бъдат изпратени на обучение в САЩ

13:10 | 15.12.15 г.

Фондация ,,Америка за България’’ започва да набира кандидати за две нови обменни програми в земеделския сектор. Фондацията ще изпрати на обучение в САЩ 16 български специалисти и двама учени от аграрния сектор. Програмите „Лидери в земеделието“ и „Земеделие за бъдещето“ целят да подкрепят развитието на модерен и конкурентоспособен аграрен сектор в България, съобщи организацията.

Кандидати за двете програми ще се набират до 5 февруари 2016 г. Подробна информация за условията и начина на кандидатстване е публикувана на интернет страницата на организацията.

Обученията в САЩ се администрират от Института за международно земеделие „Норман Борлауг“ към Университета „Тексас А&M“, който според съобщението през последните години отделя най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието в САЩ.

Участие в програмата „Лидери в земеделието” могат да вземат български фермери, мениджъри, технически специалисти, учени, преподаватели или администратори. Участниците ще преминат интензивни групови обучения в САЩ, в рамките на около две седмици. Те ще се обучават в две основни направления - млечно говедовъдство и малинопроизводство. Българските фермери ще се запознаят със съвременните маркетингови стратегии и подходи за добавяне на стойност към земеделската продукция.

Обменната програма „Земеделие за бъдещето“ е насочена към млади и прогресивни български учени от сферата на земеделието. Тя цели да ги запознае с работещи модели за финансиране на научна и приложна дейност. Българските учени сами ще избират темата, която ще разработват в САЩ. В рамките на 3 месеца те ще бъдат обучавани от индивидуален ментор и координатор, който на свой ред също ще посети България, за да продължи съвместната им работа.

От 2009 г. досега повече от 130 български специалисти от сектор земеделие са преминали обучение в САЩ по различни програми на Фондацията.

Организацията уточнява, че е подпомогнала проекти на обща стойност 6,9 млн. долара в областта на земеделието.

Тя е работила в сътрудничество с редица браншови организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българската хранителна банка и Националния съюз на градинарите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
fallback