fallback

Морските летища очакват по над 20 чартърни полета дневно от Русия

Очаква се това лято броят на руските туристи да се увеличи с 40 на сто

15:52 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор

През това лято на летищата във Варна и Бургас ще пристигат ежедневно над 20 чартърни полета от Русия. Това каза днес посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров в обръщението си към участниците във Форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в комплекс "Златни пясъци", предава БТА.

Дипломатът уточни, че през миналата година в нашата страна са почивали близо 600 хиляди негови сънародници. През настоящата година се очаква броят им да нарасне с около 40 на сто. 

Макаров посочи, че би било добре да бъде разработена фериботна линия между Русия и българското Черноморие. По думите му това ще даде възможност на руските туристи да пристигат тук с личните си автомобили и да обикалят и вътрешността на страната. Макаров каза още, че би било хубаво да бъде открита и чартърна авиолиния между Самара и Варна. Същото е валидно и за линии между руски градове и Пловдив, особено през зимата, посочи посланикът.

Макаров посочи още, че с българското министерство на туризма активно се обсъждат нови атрактивни маршрути за руските туристи. Акцент в разработването на проектите са културно-историческият, поклоническият и СПА туризмът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че над 300 хил. имота у нас, основно по Черноморието, са собственост на руски граждани. По думите й техните посещения не влизат в статистиката за броя на туристите от Руската федерация, които са почивали в България.

През 2016 г. Федерацията зае четвърто място в класацията на НСИ с 580 хил. визити и ръст около 20% на руските туристи спрямо 2015 г., като през летните месеци този скок стигна 30% за идващите с цел почивка и ваканция, отбеляза министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва във форума, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Според нея голям дял от руските туристи идват за летен туризъм, но и за културно-исторически туризъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 11.09.22 г.
fallback